Quantcast
Channel: kapistri.blogspot.com
Viewing all 25924 articles
Browse latest View live

Μην πυροβολείτε το πλεόνασμα: είναι απλώς (μία) ασπίδα

$
0
0
Οι επιτελείς της Fed μιλούν πιο ανοιχτά για αύξηση επιτοκίων. Τα αμερικανικά στεγαστικά, τα δάνεια για αυτοκίνητα και σπουδές, τα καταναλωτικά αυξάνονται για δεύτερο τρίμηνο. Το τίμημα αγοράς της WhatsApp από τη Facebook ανεβάζει τον πήχυ στα τεχνολογικά ντιλ και πολλαπλασιάζει τις προσδοκίες στον τομέα και τη Wall Street συνολικά. Οι Αμερικανοί –ορθώς ή παραπλανημένοι– συμπεριφέρονται πάλι επεκτατικά, όπως θέλει η επίσημη αφήγηση.Πριν το καταλάβουμε τα αμερικανικά επιτόκια θα αρχίσουν να κερδίζουν μερικούς πόντους. Κάποτε. Μέχρι τότε τα γρανάζια της οικονομίας θα προσπαθούν να μεταθέσουν το αναπόφευκτο: τα ακραία νομισματικά φαινόμενα που έρχονται πάντα στο πέρας ενός πολύ μεγάλου οικονομικού κύκλου. Η «ωραία ατμόσφαιρα» είναι τεταμένη, όλοι οι παίκτες προετοιμάζονται για τη φάση της αποσταθεροποίησης.

Ενόψει αυτής, στο παρασκήνιο ξεχωρίζει η ήρα από το στάρι. Διαχωρίζονται οι οικονομίες που στον επόμενο γύρο πιστωτικής ανασφάλειας θα προσελκύσουν περιπλανώμενα κεφάλαια που αναζητούν καταφύγιο – ή θα μείνουν στεγνές ύστερα από ένα κύμα φυγής. Οι ομάδες δεν θα είναι ισάριθμες. Το άτυχο κλαμπ είναι πολυμελές. Τα καταφύγια έχουν πάντα πεπερασμένη χωρητικότητα σε περιπτώσεις κρίσης εμπιστοσύνης ή πανικού. Στο «τυχερό» κλαμπ ηγούνται οι ΗΠΑ: θα δεχθούν τη μεγαλύτερη ροή των διεθνών κεφαλαίων. Συμπεριφορά καταφυγίου θα έχουν και οι ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης, αυτές που δανείζουν παρά δανείζονται, που είναι αξιόπιστες και ανέφελες για ένα δανειστή.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μορφή θα πάρει μια κρίση εμπιστοσύνης που θα κινητοποιήσει αυτή τη μετατόπιση κεφαλαίων – ούτε πόσο ραγδαία θα εξαπλωθεί. Η αναδιάταξη των κεφαλαίων ανά τον κόσμο δεν είναι απαραίτητο να γίνει με μια κρίση τύπου 2008 – μπορεί να γίνει σταδιακά, με μικρά επεισόδια. Αν όμως το πρόσφατο παρελθόν είναι μπούσουλας, όταν ξεκινά μια φάση αποστροφής στο ρίσκο, απομονώνονται από νωρίς μερικά θύματα ως αδύναμοι κρίκοι, στη βάση μειονεκτημάτων που «βγάζουν μάτι»: Στην κρίση της Ευρωζώνης το μίασμα ήταν η Ελλάδα και το δημόσιο χρέος της... Στα πρώτα επεισόδια της κρίσης των αναδυόμενων, η Τουρκία ξεχώρισε αρνητικά με τα υψηλά της ελλείμματα και την πολιτική αναταραχή... Δεν είναι τυχαίο το ότι κάθε φορά που η ανασφάλεια καλύπτει τις αγορές, κάθε χώρα ή οργανισμός προσπαθεί να πείσει για τη σταθερότητά του, να πουλήσει ό,τι τονώνει την αυτοπεποίθησή του και υπογραμμίζει την πιστοληπτική του αξιοπιστία: Προσπαθούν να αποφύγουν να γίνουν αλεξικέραυνο ανασφάλειας, κι αν είναι πολύ καλές; Επιχειρούν να χτίσουν όσο μπορούν προφίλ ασφαλούς ανεπτυγμένης οικονομίας ώστε να συγκρατήσουν ή και προσελκύσουν κεφάλαια.

Εδώ οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. διαφέρουν. Ενώ η Ουάσιγκτον εξασφαλίζει συνολικά στις Πολιτείες ενιαία ασπίδα προστασίας, οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, πέρα από τον γενικό μανδύα της νομισματικής ένωσης, είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για την αυτοπροστασία τους. Στο «καταφύγιο της Ευρωζώνης» δεν έχει μπει ακόμα πόρτα, οι διαγκωνισμοί δίνουν και παίρνουν, και οι χώρες που καταλήγουν μακριά από το τζάκι και κοντά στην πόρτα θα παγώσουν. Η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς εκεί. Απολαμβάνει μεν τη συναλλαγματική σταθερότητα της νομισματικής ένωσης, αλλά έχει στανταριστεί στο «απλοϊκό» σκεπτικό των επενδυτών ως «αναδυόμενη», άρα ως «οικονομία για εγκατάλειψη» σε περιόδους φόβου για ρίσκο. Δύο αντίρροπα χαρακτηριστικά που δεν εξασφαλίζουν καμιά προστασία. Η σχετική στεγανοποίηση της Ελλάδας χρειάζεται ενίσχυση πριν από την επόμενη καταιγίδα. Κι εδώ έρχεται το πλεόνασμα. Είναι περιττό να συζητάμε πόσα χρωστάει ακόμη το κράτος ή πώς πέτυχε το πλεόνασμα. Ή, μάλλον, ανήκει σε μια άλλη συζήτηση. Το πλεόνασμα είναι απλώς ένας «κράχτης» για το κοινό των επενδυτών. Η Ελλάδα θα πρέπει να χτίσει γρήγορα το προφίλ της «αναδυόμενης αλλά με πλεονάσματα οικονομίας», με (έστω συμβολική) ανάπτυξη και (στοιχειώδη) πολιτικό ρεαλισμό ώστε να σφυρηλατήσει ένα ιδιαίτερο συγκριτικό πλεονέκτημα για τους επενδυτές, να μην την πάρει η μπάλα.

Το ελληνικό χρέος ανήκει στην ίδια κατηγορία που ανήκουν το ιαπωνικό, το αμερικανικό, το ιταλικό. Δεν θα αποπληρωθεί ποτέ (μόνο) από περικοπές συντάξεων, χρηστή διοίκηση, παραγωγικότητα, αποταμιεύσεις. Θα μικρύνει σε ένα ηλιοβασίλεμα εξαγόμενου πληθωρισμού της μαμάς κεντρικής τράπεζας. Αυτή την τύχη θα την έχουν λίγες οικονομίες. Για να πείσεις ότι ανήκεις στις τυχερές, χρειάζονται πλεονάσματα, και άλλα: Πρέπει να μιμηθείς τη συμπεριφορά τους, να κάνεις πως ακολουθείς τους ίδιους κανόνες. Οσο μπορείς – και όποιους πείσεις.

Παγώνουν οι σχέσεις Κιέβου-Μόσχας

$
0
0
Ανακάλεσε η Ρωσία τον πρέσβη της στην Ουκρανία για διαβουλεύσεις κάνοντας λόγο για «επιδεινούμενη κατάσταση» στο Κίεβο, μία ημέρα μετά την αποπομπή του προέδρου Γιανουκόβιτς. Στην Ουκρανία μεταβαίνει σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον καθώς ο νεοδιορισθείς μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντερ ...
Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι προτεραιότητα αποτελεί η στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εξάλλου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν θερμά τις ενέργειες του ουκρανικού κοινοβουλίου.
Κεριά στη μνήμη των θυμάτων των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων (AFP) 
Κεριά στη μνήμη των θυμάτων των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων (AFP)
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δήλωσε ότι μεταβαίνει στο Κίεβο προκειμένου να συζητήσει για τη στήριξη της ΕΕ στο να βρεθεί μια διαρκής λύση στην πολιτική κρίση και μέτρα που θα σταθεροποιήσουν την οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας. 
 
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της, "λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης στην Ουκρανία και της ανάγκης να υπάρξει μια συνεκτική ανάλυση της κατάστασης".
 
Οι νέοι κυβερνώντες στην Ουκρανία, 24 ώρες μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, άρχισαν να ξηλώνουν την δομή της εξουσίας του, διορίζοντας νέο προσωρινό πρόεδρο και καθαιρώντας τους σημαντικότερους υπουργούς του.Ο Γιανουκόβιτς παραμένει σε τοποθεσία που δεν είναι γνωστή στην ανατολική Ουκρανία και συνεχίζει να διαμαρτύρεται εναντίον των «κακοποιών που τρομοκρατούν τη χώρα», επιμένοντας ότι ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας είναι ο ίδιος και ότι διαπράχθηκε πραξικόπημα.
 
Ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ (στενός συνεργάτης της Γιούλια Τιμοσένκο), ο οποίος αρχικά ανέλαβε πρόεδρος της Βουλής, είναι πλέον προσωρινός πρόεδρος. Ο υπουργός Εξωτερικών Λεονίντ Κοζάρα, ο οποίος είχε υπεραμυνθεί της απόφασης του προέδρου να απομακρυνθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά την κατακραυγή από τη Δύση, ήταν ένας από τους πρώτους που καθαιρέθηκαν. Ο υπουργός Παιδείας Ντμίτρι Ταμπάτσνικ, ο οποίος είχε βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης διότι είχε προωθήσει μια «φιλορωσική» ερμηνεία της ουκρανικής ιστορίας στα σχολεία, δεν άργησε να τον ακολουθήσει.
 
Οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και άλλα στελέχη έγιναν στόχος αμέσως μετά λόγω του ρόλου τους στις συγκρούσεις με τους διαδηλωτές οι οποίες είχαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 82 άνθρωποι να βρουν το θάνατο πριν ο Γιανουκόβιτς εγκαταλείψει το Κίεβο. Ο υπουργός Βιτάλι Ζαχαρτσένκο —ο οποίος αντιμετωπίζεται με μίσος από τους διαδηλωτές— είχε καθαιρεθεί την Παρασκευή και όπως και άλλα στελέχη του κρατικού μηχανισμού και έκτοτε κρύβεται. Όταν ανέλαβαν οι νέοι επικεφαλής της αστυνομίας και της ασφάλειας σήμερα, εξέδωσαν διαταγή να συλληφθούν ο υπουργός Αλεξάντερ Κλιμένκο, ιδιαίτερα στενός συνεργάτης του Γιανουκόβιτς, και ο αρχιεισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα.
 
Ο Ψόνκα είχε ταυτιστεί με την δίωξη της Τιμοσένκο, η οποία έκλεισε με την επιβολή σε αυτήν μιας ποινής κάθειρξης επτά ετών το 2011 για κατάχρηση εξουσίας όταν ήταν πρωθυπουργός. Οι Ψόνκα και Κλιμένκο είχαν συλληφθεί σε ένα αεροδρόμιο στο Ντόνετσκ αλλά απέδρασαν όταν ένοπλοι εισήλθαν στο χώρο και άρχισαν να πυροβολούν, σύμφωνα με τον Όλεγκ Μαχνίτσι, ο οποίος εκτελεί χρέη γενικού εισαγγελέα. Ο ίδιος είπε ότι διεξάγονται έρευνες ώστε «να συλληφθούν τα πρόσωπα αυτά και να προσαχθούν σε δίκη».
 
Οι νέοι ηγέτες ανακοίνωσαν ότι οι αστυνομικοί που άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών και οι επικεφαλής τους που τους διέτασσαν θα προσαχθούν σε δίκη. Ο ασκών χρέη υπουργού Εσωτερικών Άρσεν Αβάκοφ δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα για να εντοπιστούν όσοι καταχράστηκαν την εξουσία τους κατά την διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων. Τριάντα ύποπτοι έχουν ήδη κατονομαστεί στις τάξεις της αστυνομίας, είπε.
 
Αν και το Κοινοβούλιο δεν έδωσε εντολή να συλληφθεί ο Γιανουκόβιτς, τα μέλη της Βουλής αποφάσισαν να τον πλήξουν ανακοινώνοντας ότι η τεράστια έπαυλη και η έκταση 140 εκταρίων στην οποία ζούσε έξω από το Κίεβο θα δημευθεί μέσα σε 10 ημέρες. Ο Αλεξάντερ Γεφρέμοφ, ως σήμερα ο πιστός επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος του Γιανουκόβιτς, επέκρινε τον πρώην ηγέτη διότι εξέδωσε «εγκληματικές εντολές» που είχαν αποτέλεσμα θανάτους, τεράστια χρέη, άδεια κρατικά ταμεία και να «ατιμωθεί ο λαός της Ουκρανίας».
 Foto:Πολίτες επισκέπτονται την κατοικία του Β.Γιανουκόβιτς (AFP)
(Πηγή:BBC, ΑΜΠΕ) από enet.gr
 

Κρίνονται πρωτογενές πλεόνασμα, παροχές και διαρθρωτικές αλλαγές

$
0
0
Σύσκεψη των ελεγκτών με Στουρνάρα στις 4 και Χατζηδάκη στις 7 το απόγευμα - Η τρόικα επιμένει ακόμα να εφαρμοστεί ως έχει το 100% των προτάσεων
Από τον έλεγχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, το οποίο οι ελεγκτές θα αποδεχτούν ως οριστικό πριν τεθεί προς διανομή, ξεκινά σήμερα ο τελικός γύρος αξιολόγησης από την Τρόικα.
Στην κυβέρνηση πάντως, εμφανίζονται κάπως επιφυλακτικοί για το τελικό ύψος του πλεονάσματος που θα συμφωνηθεί, θα ανακοινωθεί  και τελικώς θα διανεμηθεί.

Η συνάντηση της ομάδας Τόμσεν με τον κύριο Γιάννη Στουρνάρα έχει οριστεί για τις 4 το απόγευμα, αλλά από το πρωί τα τεχνικά κλιμάκια θα «οργώνουν» το υπουργείο οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στη συνάντηση με τον κύριο Στουρνάρα οι ελεγκτές αναμένεται να παραδεχτούν πως, παρά τις επιφυλάξεις που είχαν τους προηγούμενους μήνες, έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις τους και ότι τελικά η χώρα επέτυχε ένα χρόνο νωρίτερο το στόχο της να μηδενίσει τα ελλείμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, ενδέχεται να αμφισβητήσουν το ύψος του και την επίδραση που θα έχει για το 2014. Αμφισβητώντας τη διατηρησιμότητά του και κατά πόσον μπορεί να επαναληφθεί και εφέτος πλεόνασμα άνω του 1 δισ. ευρώ, η Τρόικα ενδέχεται να ζητήσει να παραμείνει ένα μέρος του σαν «μαξιλαράκι» ασφαλείας για το 2014.

Σε τέτοια περίπτωση, ακόμα και αν στις 23 Απριλίου η Eurostat ανακοινώσει πως του ύψους του πλεονάσματος το 2013 ξεπέρασε και το 1,5 δισ. ευρώ, για τη διανομή του θα μετρήσει η γνώμη της Τρόικα, αφού «βαραίνει» ιδιαίτερα η βιωσιμότητα του ελληνικού προγράμματος. Κατά κάποιο τρόπο, η Τρόικα πιέζει να μην «βάλει χέρι» προεκλογικά η κυβέρνηση στο ιλιγγιώδες ποσό του 1,5 δισ. ευρώ, όπου εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 με βάση τους κανόνες της Eurostat -αλλά χωρίς να υπολογίζεται το πακέτο στήριξης των τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό, κορυφαία κυβερνητική πηγή ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι κάποιο μέρος του πλεονάσματος να γυρίσει στην κοινωνία, για να καταλάβουν όλοι την σημασία και την αξία που έχει», δηλαδή ότι πρέπει να δημιουργούνται πλεονάσματα αντί νέα ελλείμματα.

Πιέζουν για μέτρα

Η συνάντηση των κυρίων Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς με τον Γιάννη Στουρνάρα θα δείξει αν έρχεται το τέλος «της εποχής των παγετώνων» στις σχέσεις της Τρόικας με την κυβέρνηση.
«Μέχρι το Eurogroup της 10ης Μαρτίου θα πρέπει να έχουν μια πρώτη εικόνα για το ύψος του πλεονάσματος που δέχεται η Τρόικα», ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Ο έλεγχος που ξεκίνησε πριν 5 μήνες πρέπει να ολοκληρωθεί με διαδικασίες-εξπρές μέσα σε δύο εβδομάδες, προκειμένου να εγκριθεί η δόση των 8,3 δισ. ευρώ από την ΕΕ (2,6 δισ. ευρώ για το δ΄ τρίμηνο 2013 και 5,7 δισ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο 2014) αλλά και άλλων 3,6 δισ. ευρώ (από 1,8 δισ. ευρώ για το γ΄ και το δ΄ τρίμηνο 2013) που εκκρεμούν από το ΔΝΤ.

Παρότι όμως η κυβέρνηση ξεκινά τη νέα διαπραγμάτευση με διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στα χέρια του, κυβέρνηση και Τρόικα έχουν ξεχωριστή ατζέντα: η κυβέρνηση ξεκινά από τη βάση ότι οι προτάσεις του ΟΟΣΑ δεν πρέπει να θεωρούνται «Βίβλος» και ότι η κυβέρνηση έχει και δικά της «εργαλεία», επιμένοντας πως αρκεί να υιοθετηθεί το 80% της λίστας  που παρέδωσαν οι ξένοι τεχνοκράτες στην κυβέρνηση. Αντιθέτως η τρόικα επιμένει ακόμα να εφαρμοστεί «ως έχει» το 100% των προτάσεων.

Το θέμα θα απασχολήσει και στη σύσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με την ομάδα Τόμσεν στις 7 το απόγευμα. Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά όμως, γιατί η Τρόικα δεν δείχνει έτοιμη να δεχτεί τα «εργαλεία» και τις μεταρρυθμίσεις, ενώ δεν έχει πει  ακόμα το «ναι» και για τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια.


Τι πάει για μετά τις εκλογές
Η «μάχη» στο διαρθρωτικό πεδίο, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, θα διαδραματιστεί και στις μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση θέλει να αφήσει για μετά τις εκλογές εξηγώντας στους δανειστές ότι δεν μπορούν να περάσουν από τη Βουλή. Μεταξύ αυτών κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και προκαλούν εντάσεις στην κυβέρνηση  (πχ αλλαγές στο γάλα, φάρμακα) θέλουν να τις περάσουν σταδιακά, ενώ το «μενού» περιλαμβάνει ομαδικές απολύσεις, εμπορικές Μισθώσεις, χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης κινητικότητας, και υποχρεωτικών απολύσεων.

Για τα πιο «καυτά» ζητήματα πάντως η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποφασίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι:

- Δεν θα απελευθερωθεί πλήρως η διάθεση για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ώστε να πωλούνται από τα φαρμακεία.

- Θα υπάρξει επέκταση του χρονικού ορίου για το φρέσκο γάλα, αλλά με κάποιους περιορισμούς που αν τους δεχτεί η Τρόικα, θα είναι υπέρ των Ελλήνων παραγωγών και καταναλωτών.

Στη λίστα των διαρθρωτικών μέτρων που αναμένεται να «ξεκλειδώσουν» τη δόση, σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνονται:
* Κινητικότητα 25.000 υπαλλήλων και απολύσεις 4.000 (Στόχος μνημονίου Δεκεμβρίου που έχει λάβει παράταση με τον Μάρτιο οι απολύσεις να ανεβαίνουν στις 5.000)

* Πρόοδος στο θέμα διαχείρισης κόκκινων επιχειρηματικών δανείων μέσα από το νέο Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και άμεση διαμόρφωση του πλαισίου συνολικής διαχείρισης δανείων από το 2015 όταν θα ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος απαγόρευσης πλειστηριασμών

* Απόφαση για την μέθοδο τιτλοποίησης εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, παρεμβάσεις επιτάχυνσης έργου ΤΑΙΠΕΔ, παρεμβάσεις ταχύτερης διαδικασίας ολοκλήρωσης αποκρατικοποιήσεων

* Ολοκλήρωση τεστ αντoχής τραπεζών και προώθηση της πώλησης Eurobank και των υπολοίπων τραπεζικών θεμάτων.

* Αναλυτικό και δεσμευτικό χρονοδιάγραμα εφαρμογής των μέτρων τόνωσης του ανταγωνισμού μέσα από τη λίστα ΟΟΣΑ με μεταρρυθμίσεις στο 100% των κλάδων (σημ η Ελλάδα λέει για το 80% υπό την πίεση κλάδων και πολιτικών κύκλων).

* Αλλαγή του καθεστώτος Ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Η Ελλάδα αρνείται και έχει προτείνει ενδιάμεση λύση.

* Μείωση κατά 3,9% των εργοδοτικών εισφορών χωρίς να υπάρξει δημοσιονομκή επίπτωση, Η κυβέρνηση εκτιμά πολύ πιο χαμηλό το κόστος των παρεμβάσεων.

* Κατάργηση πολλών από τους φόρους υπερ τρίτων. Η ελληνική εισήγηση είναι στα χέρια της τρόικας και πληροφορίες κάνουν λόγο για ήπιο σενάριο το οποίο πρέπει να γίνει αποδεκτό από τους δανειστές έστω και με δέσμευση νέου «κύματος» αργότερα

* Παρεμβάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

* Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής 2014-2017. Έχει κατατεθεί σχέδιο στην τρόικα αλλά δεν υπάρχει ακόμη αποδοχή σύμφωνα με πληροφορίες των στόχων ειδικά από το 2015 και μετά, που βασίζονται στην ελληνική εκτίμηση για πολύ υψηλό πλεόνασμα.

* Συγκεκριμένοι στόχοι φορολογικών ελέγχων και παρεμβάσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

* Οργανικός νόμος με 3ετή δεσμευτικά όρια δαπανών και άλλες διατάξεις. Έχει σταλεί το σχέδιο στην ΕΕ και τελεί υπό έγκριση.

Έρχονται νομοσχέδια-μαμούθ
Ακόμα και αν λάβει την έγκριση του Γιούρογκρουπ όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει ταχέως στους εφαρμοστικούς νόμους για τα μέτρα που θα συμφωνηθούν, μέχρι και τον Απρίλιο το αργότερο.
Έτσι η κυβέρνηση θα βρεθεί στην ανάγκη να ετοιμάσει ξανά νομοσχέδια-«μαμούθ», τα οποία συναντούν δυσκολίες στην προετοιμασία και ψήφισή του στη Βουλή. Αρχή θα γίνει με το μίνι φορολογικό που θα κατατεθεί στη Βουλή πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη –αν και σε τέτοια περίπτωση ενδέχεται να καθυστερήσει και πάλι λόγω διαβουλεύσεων με την τρόικα-  στο οποίο αναμένεται να ενσωματωθούν και κάποια διαρθρωτικά που αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις και στον έλεγχο κρατικών δαπανών.

To μεγάλο κόλπο με τη νοθεία καυσίμων

$
0
0
«Ηταν η πιο συνεπής εταιρεία στις πληρωμές της...», λέει ένας από τους μεταπωλητές καυσίμων που επικοινώνησε με την «Κ», με αφορμή τη σύλληψη του ιδιοκτήτη της ΕΤΕΚΑ, Γιώργου Σπανού. Ταυτόχρονα, στενοί συνεργάτες του κ. Σπανού σημειώνουν ότι η σχέση του με συγκεκριμένο ιδιοκτήτη αλυσίδας εννέα πρατηρίων, κυρίως στη Δυτική Αθήνα, απέβη «μοιραία», χωρίς ο ίδιος να έχει ευθύνη για όσα έκαναν ...
πρατηριούχοι και οδηγοί. Ομως, εκείνοι που γνωρίζουν την υπόθεση από την αρχή υπογραμμίζουν ότι οι απόψεις αυτές δεν ανταποκρίνονται στα όσα κατεγράφησαν στην ηλεκτρονική παρακολούθηση των μελών της ομάδας που προωθούσε το ναυτιλιακό καύσιμο στην εσωτερική αγορά.
«Υπάρχει ένα μέρος της αγοράς, κάποιοι το υπολογίζουν στο 1/3, που στηρίζει την επιβίωσή του σε παραβατικές πρακτικές. Δεν γίνεται ο κόσμος να τουρτουρίζει και αυτοί να συνεχίζουν το βιολί τους, σαν να μην έχει αλλάξει το παραμικρό στη χώρα...», σημειώνει στην «Κ» κυβερνητικός παράγοντας. Και συνεχίζει: «Πολλά από τα μέλη του κυκλώματος πολέμησαν τα μέτρα εξυγίανσης της αγοράς, που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, την προηγούμενη εξίσωση των πετρελαίων κίνησης και θέρμανσης και τα συστήματα εισροών - εκροών, ενώ φρόντιζαν με κάθε τρόπο να υπονομεύονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί...».

Αρχικά, τα κυκλώματα λαθρεμπορίας θέλησαν να προσαρμοστούν στην εποχή που θα έπρεπε να παρουσιάζονται ολοκληρωμένα ισοζύγια «του τι μπαίνει και τι βγαίνει» σε κάθε φάση της διακίνησης καυσίμων. Σήμερα, μόλις 10 πρατήρια στέλνουν ισοζύγια στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, που είναι έτοιμη να επεξεργασθεί στοιχεία.

Πριν από ένα χρόνο, σε αλλεπάλληλες νυχτερινές εξορμήσεις με τη βοήθεια επαγγελματιών του κλάδου διαπιστώθηκε ότι σε πρατήρια που διαφήμιζαν ότι διέθεταν εγκατεστημένο σύστημα εισροών - εκροών, οι καταναλωτές πλήρωναν για ελλειμματικές παραδόσεις χάρη στο «πείραγμα» των αντλιών. Τέσσερα από τα πρατήρια αυτά ελέγχθηκαν αυτή την εβδομάδα και βρέθηκαν δεξαμενές που δεν ήταν συνδεδεμένες με τις αντλίες ή άλλες που ήταν συνδεδεμένες, αλλά δεν διέθεταν ηλεκτρονικές ράβδους μέτρησης του καυσίμου. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο εγκαταστάτης των συστημάτων αυτών ήταν ο ίδιος...

Η διαιώνιση αυτού του καθεστώτος προϋπέθετε συνέχιση ελέγχων, για τους οποίους οι ελεγχόμενοι θα ειδοποιούνταν προκαταβολικά. Και η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα των ελέγχων των ΚΕΔΑΚ «έβγαινε» 3-4 μέρες πριν από τον έλεγχο, με αποτέλεσμα, κατά κανόνα, οι πρατηριούχοι να... περιμένουν τα συνεργεία ελέγχου.Ταυτόχρονα, ορισμένα από τα πρατήρια που φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα παραλαβής και διάθεσης ατελώνιστου ναυτιλιακού καυσίμου συμπεριλαμβάνονταν στα φθηνότερα πρατήρια του «Παρατηρητηρίου Τιμών» του υπουργείου Εμπορίου, προς δόξαν... των κορόιδων που αγόραζαν από αυτά, αλλά και των πολιτικών, που στο όνομα του ελέγχου των τιμών, υποδύονταν τους «φιλολαϊκούς». Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρατήρια που ελέγχθηκαν το βράδυ Τρίτης προς Τετάρτη παρουσίαζαν διαφορές 6 -7 λεπτών στο λίτρο σε σχέση με γειτονικά πρατήρια, πωλώντας σε δύο περιπτώσεις πολύ κάτω από το κόστος αγοράς, όπως εμφανιζόταν εκείνες τις μέρες. «Σε ορισμένες περιπτώσεις οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών δεν τολμούν να αγγίξουν τέτοιους πρατηριούχους, διότι κάνουν μεγάλους τζίρους, γνωρίζουν πώς τους κάνουν, δεν θέλουν όμως να χάσουν τον πωλητή της λιανικής, αλλά και το σημείο πώλησης...», λέει στην «Κ» παλαιό στέλεχος ενός από τους δύο μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους της χώρας.

Καθώς οι επιχειρήσεις εμπορίας «βυθίστηκαν» πέρυσι στα αποτελέσματα των ισολογισμών τους, παρουσιάζοντας μεγάλες ζημίες, και οι δύο μεγάλοι όμιλοι ακολουθούν μια επιθετική πολιτική καταγραφής ισοζυγίων σε κάθε φάση της μεταφοράς, οι μικρότεροι «παίκτες» της αγοράς προσπαθούν αποκλειστικά να... «παίξουν» με τις τιμές. «Παρά το χτύπημα στο κύκλωμα της Αθήνας, που είναι ένα από τα πολλά, πρατήρια και μεταπωλητές στη Δυτική Ελλάδα και στη Μακεδονία συνεχίζουν σχεδόν ανεμπόδιστοι το έργο της νοθείας με ναυτιλιακό καύσιμο. «Εκεί», λέει στην «Κ» αξιωματούχος της ΕΛ.ΑΣ., «δεν υπάρχουν κλιμάκια, οι τοπικές αρχές αδιαφορούν και όσοι χάσουν τις άδειες γνωρίζουν ότι κάποιος συγγενής ή φίλος θα τους βοηθήσει ώστε να ξανανοίξουν το πρατήριο με άλλο όνομα»...

Ο Κουβέλης απαντά σε Βενιζέλο και «58» κλείνοντας συνεργασίες με παπανδρεϊκούς

$
0
0
Η προσπάθεια του προέδρου της ΔΗΜΑΡ να ανοιχτεί σε ένα χώρο που έχει προβληματικές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ είναι εμφανής
Νέα, ενδιαφέρουσα τροπή παίρνει ο ιδιότυπος ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ή σε Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη για τη δημιουργία του κεντροαριστερού – λεγόμενου και τρίτου – πόλου στο πολιτικό σκηνικό.


Η ΔΗΜΑΡ «απαντά» στη συμμαχία του ΠΑΣΟΚ με τους 58 και τον Ανδρέα Λοβέρδο, αλλά και με άλλες κινήσεις της κεντροαριστεράς, με τις συνεργασίες που κλείνει τις τελευταίες ημέρες με παπανδρεϊκά στελέχη. Η προσπάθεια του κ. Κουβέλη να ανοιχτεί σε ένα χώρο που έχει προβληματικές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ είναι εμφανής: Προ καιρού εντάχθηκε στο κόμμα ο Θανάσης Οικονόμου, ενώ κλεισμένη είναι η συνεργασία με τον Πάνο Μπεγλίτη και εσχάτως προχωρούν καλά οι συζητήσεις με Χάρη Καστανίδη και Μαριλένα Κοππά. Επίσης η ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι θα στηρίξει τόσο την υποψηφιότητα του Μάρκου Μπόλαρη για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, όσο του Θύμιου Σώκου στη Δυτική Ελλάδα. Ο πρώτος υπήρξε υφυπουργός στις κυβερνήσεις Παπανδρέου, ο δεύτερος ήταν για χρόνια σκληρός υποστηρικτής του πρώην πρωθυπουργού.

Το σχήμα που θα υποδεχθεί τις συνεργασίες αυτές θα λέγεται «ΔΗΜΑΡ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ», όπως αποφάσισε η ηγεσία του κόμματος προ ημερών.

Η Χαριλάου Τρικούπη έχει αντιληφθεί την κινητικότητα αυτή και προσπαθεί να εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιο προβεβλημένα παπανδρεϊκά στελέχη, όπως ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Γιώργος Πεταλωτής, ακόμη και ο Παύλος Γερουλάνος, ώστε να αποκόψει τις γέφυρες της ΔΗΜΑΡ προς την παπανδρεϊκή βάση. Πολλά πάντως θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσει σε προσκήνιο και παρασκήνιο ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πρόσφατα «παρών» στην πολιτική ζωή του τόπου και αυτό είναι κάτι που ενεργοποιεί ένα κομμάτι πιστών οπαδών και στελεχών. Οι σχέσεις του με τον κ. Βενιζέλο αυτή την περίοδο είναι μάλλον ουδέτερες και η εξέλιξή τους θα κρίνει πολλά. Ωστόσο υπάρχει πρόβλημα ανάμεσα στους 58, που με κάθε ευκαιρία ασκούν κριτική στις επιλογές και την πολιτική που ακολούθησε ο κ. Παπανδρέου και στο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που παραμένει πιστό στον πρώην πρωθυπουργό. Η γεφύρωση αυτού του χάσματος αποτελεί στοίχημα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που θέλει τις επόμενες δύο εβδομάδες να έχει έτοιμο τον κορμό του ευρωψηφοδελτίου, καθώς στις 8 και 9 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η συνδιάσκεψη της κεντροαριστερής Ελιάς, που θα κατέβει στις ευρωεκλογές. Στη συνδιάσκεψη είναι προσκεκλημένος και ο Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιος των ευρωπαίων σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν.

Οι έξι “τσουχτεροί” φόροι του 2014

$
0
0
Έξι φόρους θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι εντός του έτους με τους περισσότερους από αυτούς να ξεκινούν από τον ερχόμενο Ιούλιο.Πρόκειται για φόρους ακινήτων, εισοδήματος και αυτοκινήτων με το συνολικό λογαριασμό τους να ξεπερνά τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ας δούμε τους φόρους που θα κληθούν φέτος να πληρώσουν οι φορολογούμενοι αναλυτικά και με τη σειρά… πληρωμής:

1. Η τελευταία δόση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013 θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά το ποσό των περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ. 2. Η πέμπτη και τελευταία δόση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (χαράτσι) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η τελευταία δόση του χαρατσιού είναι συνολικού ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ και πρέπει να πληρωθεί εντός του Απριλίου.
3. Το Μάιο και τον Ιούνιο υπάρχει φορολογικό μορατόριουμ. Ωστόσο, από το τέλος Ιουλίου ξεκινά μπαράζ φόρων. Έως τις 31 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων βάσει της φορολογικής δήλωσης που θα πρέπει να υποβάλουν οι φορολογούμενοι το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου. Η δεύτερη δόση πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη και τελευταία έως το τέλος Νοεμβρίου. Ο συνολικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέσω του εκκαθαριστικού (στο οποίο περιλαμβάνεται και η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος) θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.
4. Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα αρχίσει να πληρώνεται από όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων από τον Ιούλιο και θα εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις. Η τελευταία δόση πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014. Ο συνολικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ.
5. Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης με ξεχωριστό εκκαθαριστικό για όσους έχουν στην κατοχή τους ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών, πισίνα ή αεροσκάφος. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος του έτους ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα πληρωμής τους έως και το τέλος Ιανουαρίου 2015. Ο λογαριασμός του φόρου υπολογίζεται σε περίπου 120 εκατ. ευρώ.
6. Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2015. Η εφαρμογή στο taxisnet για την εκτύπωση των σχετικών ειδοποιητηρίων αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Οκτωβρίου και τα τέλη θα πρέπει να εξοφληθούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Ο συνολικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Πηγή:http://elatora.wordpress.com

Το σκάνδαλο των ΜΚΟ αγγίζει τώρα και τον Ευρυπίδη Στυλιανίδη

$
0
0
Μετά τις εκλογές του 2004 ένα «αόρατο χέρι» φρόντισε ώστε η χρηματοδότηση των ΜΚΟ να συνεχισθεί κανονικά και απλώς προστέθηκαν νέες ΜΚΟ στον κατάλογο των χρηματοδοτήσεων του ΥΠΕΞ, όταν αρμόδιος ήταν ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης.

Μια από τις πρωταθλήτριες, σε έσοδα, ΜΚΟ ήταν η Ευρωπαϊκή Προοπτική του Παντελή Σκλιά, παλιού ΟΝΝΕΔίτη, καθηγητή πανεπιστημίου, κουμπάρου και φίλου του Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Η Ευρωπαϊκή Προοπτική φαίνεται με βάση τα επίσημα στοιχεία που καλύπτουν την περίοδο μέχρι το 2005 να έχει αναλάβει προγράμματα σχεδόν 5.000.000 ευρώ, ενώ η ΜΚΟ είχε εμπλακεί και στην υπόθεση διαχείρισης των ποσών που είχαν συγκεντρωθεί για την ενίσχυση των θυμάτων από το τσουνάμι στη Σρι Λάνκα.
Ο κ. Στυλιανίδης, ως υφυπουργός, αγνόησε τις υπηρεσιακές αναφορές του πρέσβη στον Λίβανο Ν. Βαμβουνάκη που προειδοποιούσε για την υπόθεση του Κωνσταντίνου Τζεβελέκου με το σκάνδαλο της αποναρκοθέτησης στον Λίβανο. Ομως, παρά τις καταγγελίες του Ελληνα διπλωμάτη, ο κ. Τζεβελέκος κατόρθωσε και μετά την κυβερνητική αλλαγή το 2004 να εξοφληθεί κανονικά.
Δεν ήταν άσχετη με την παρουσία του Ευριπίδη Στυλιανιδη στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών και η ακμή που γνώρισαν ΜΚΟ από τη Θράκη και ειδικά από την εκλογική περιφέρειά του, τη Ροδόπη, όπως αναφέρει το Εθνος.
Η ΜΚΟ «ΚΙΚΟΝΕΣ» χρηματοδοτήθηκε και εκτός των άλλων προγραμμάτων βρήκε την ευκαιρία να αναπλάσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις Μαρώνειας.
Το 2007 η ανθρωπιστική δράση «Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών από τη Σερβία» έγινε στην Κομοτηνή από την Εταιρία Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής με χρηματοδότηση της ΥΔΑΣ και αφορούσε την εκπαίδευση... 11 γυναικών από τη Σερβία.
Δυναμική εμφάνιση στη λίστα των χρηματοδοτήσεων της ΥΔΑΣ έκανε η ΜΚΟ «Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Κομοτηνής» που εισέπραξε 140.000 ευρώ, για πρόγραμμα βελτίωσης του επιπέδου διαβίωσης ορφανών και παιδιών ΑΜΕΑ στην πΓΔΜ.
Οι υποθέσεις της προμήθειας από τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» σιτηρών αξίας 900.000.000 ευρώ από την Κομοτηνή για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας σε Αίγυπτο, Αιθιοπία και Ιορδανία αλλά και εκείνη της αγοράς με χρήματα του ΥΠΕΞ 340 τόνων πουλερικών που τελικά βρέθηκαν σάπια σε ψυγεία αποθήκες το 2007 κλόνισαν σοβαρά την αξιοπιστία όσων διηύθυναν τη ΜΚΟ, αλλά και του τότε υφυπουργού Εξωτερικών.

Στυλιανίδης και Φλογαΐτης
Το όνομα του κ. Στυλιανίδη εμπλέκεται και σε προγράμματα που έπαιρνε ο Σπύρος Φλογαΐτης, δικηγόρος, ο οποίος διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών το 2007 και το 2009, ήταν φίλος του Προκόπη Παυλόπουλου και συνεργάτης παλιότερα του Χάρη Παμπούκη.
Ο κ. Φλογαΐτης διευθύνει με επιτυχία το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου το οποίο από το 2007 έχει μετεξελιχθεί σε Οργανισμό, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να απολαμβάνει των προνομίων και των ασυλιών που έχουν οι εκπρόσωποι και οι εγκαταστάσεις διεθνών Οργανισμών.

Πηγή: iefimerida.gr

Πρωτογενές πλεόνασμα «λαμογιών»

$
0
0
Η πρόσφατη δημοσιοποίηση του δύσοσμου ρόλου των δεκάδων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που απομυζούσαν τα κρατικά κονδύλια χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν δεν αποτελεί αποκάλυψη.
Χρόνια τώρα, όλοι λίγο πολύ γνώριζαν ή υπαινίσσονταν αυτό το τρελό πάρτι που είχε στηθεί από επιτήδειους της παραεξουσίας και -γιατί όχι- σε συνεργασία με την εξουσία, μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες, με τον «αγνό» και «οραματικό» σκοπό της ενθυλάκωσης τεράστιων ποσών δημοσίου χρήματος.Κι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα, καθώς δεν έχω πειστεί πως υπάρχει η πολιτική βούληση να βγουν όλα στο φως και γι’ αυτόν τον λόγο προφανώς οι έρευνες σέρνονται για χρόνια ολόκληρα από υπουργείο σε υπουργείο και από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Βλέπετε, καταφανώς βολεύει την κάθε εξουσία να διαχειρίζεται τέτοιου είδους κονδύλια και να τα μοιράζει σε ημετέρους. Το δυστύχημα όμως είναι ότι με τις τελευταίες εξελίξεις συκοφαντούνται και οργανώσεις οι οποίες επιτελούν πραγματικό έργο άξιο επιβράβευσης και ενίσχυσης, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κ.λπ., και είναι άδικο να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι με οργανώσεις τύπου προστασίας της χλωρίδας και της πανίδας του Αμαζονίου!

Ανεξάρτητα πάντως από την τελική έκβαση των όψιμων και βραδυπορούντων ελέγχων στις ΜΚΟ, το όλο θέμα έρχεται να προστεθεί σε έναν μακρύ κατάλογο διαφθοράς και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος για δεκαετίες, έτσι που να αναρωτιόμαστε μήπως τελικά ως χώρα υπάρχουμε ακόμα από σύμπτωση.

Μα να μην υπάρχει ένας, έστω ένας, τομέας του Δημοσίου που να δούλευε ρολόι και να τιμούσε τα λεφτά των φορολογουμένων! Ολα σάπια και εστίες αρπαχτής; Ολα λαθραία και αυθαίρετα; Παντού λαμόγια και κλεφτοκοτάδες; Ολοι μέσα στη μίζα και το λάδωμα; Ολοι μέσα στην κλεψιά και τη ρεμούλα;

Μήπως τελικά έχουν δίκιο κάποιοι με μαύρο χιούμορ που λένε ότι ο βασικός λόγος της οικονομικής κρίσης και ύφεσης είναι ότι το μαύρο χρήμα κρύφτηκε και δεν κυκλοφορεί και γι’ αυτό γονάτισαν η κατανάλωση και η αγορά;

Ειλικρινά προσπαθώ να καταλάβω τι έχει γίνει σε αυτή τη χώρα και παράγει μόνο αρνητικές ειδήσεις. Πού είναι όλοι αυτοί οι υπέροχοι Ελληνες τους οποίους υμνούσαμε και καμαρώναμε για την ηθική και πνευματική τους υπεροχή; Πού εξαφανίστηκαν όλες εκείνες οι αρετές με τις οποίες μεγάλωσαν γενιές και γενιές, όπως η τιμιότητα, η περηφάνια, η αξιοπρέπεια, ο πατριωτισμός, η αλληλεγγύη, η ανιδιοτέλεια; Ποιοι είναι αυτοί που μετέτρεψαν τη δημιουργικότητα, την εργατικότητα και το φιλότιμο των Ελλήνων σε άρπα κόλα, οκνηρία και δε βαριέσαι;

Κι εκεί που φτάσαμε, πώς μπορεί να καθαρίσει η κόπρος του Αυγεία, να μηδενίσουμε το κοντέρ και να κάνουμε μια καινούρια αρχή πάνω σε νέες βάσεις; Από πού μπορεί να προέλθει η έμπνευση και το όραμα για μια νέα Ελλάδα απαλλαγμένη από όλους αυτούς που μας πλήγωσαν και μας πληγώνουν;

Σίγουρα όχι από αυτούς που δημιούργησαν και ανέχτηκαν  όλη αυτή τη σαπίλα και τη δυσοσμία.

Δεν αρκούν οι μεγαλοστομίες οψέποτε δημιουργείται κάποιο σκάνδαλο ή αποκαλύπτεται κάποια κλεψιά, ότι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο και οι υπαίτιοι όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, θα πληρώσουν. Την έχουμε ακούσει αυτή τη φράση μυριάδες φορές, αλλά ούτε καν το μαχαίρι δεν είδαμε. Δεν αρκούν κάποιοι Ακηδες και Σμπώκοι που μπήκαν φυλακή για να πούμε ότι πατάξαμε τη διαφθορά.

Οσο οι δομές και οι μηχανισμοί που φτιάχτηκαν για να προαγάγουν τη διαφθορά βρίσκονται εν λειτουργία, τόσο θα γεννιούνται νέοι Ακηδες και διάφορα άλλα μικρολαμόγια. Ας κλείσουν πρώτα όλα τα παράθυρα και τις χαραμάδες που αφήνουν οι νομοθέτες στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, και ύστερα ας θριαμβολογούμε γιατί πιάσαμε τον απίθανο τύπο που τσέπωσε τα λεφτά από την αποναρκοθέτηση του Ιράκ!

Κρίθηκε από ένα αυτογκόλ, Κουτσελιό-Ελεούσα 1-0

$
0
0

Την πρώτη της ήττα μετά από 14 παιχνίδια, στα οποία μετρούσε μόνο νίκες και ισοπαλίες, γνώρισε η Θύελλα Ελεούσας στο Κουτσελιό από την ομώνυμη ομάδα.
Με την ήττα της αυτή η Θύελλα υποχώρησε στην τέταρτη θέση χάνοντας παράλληλα την ευκαιρία να βρεθεί, μία περίπου εβδομάδα πριν το ντέρμπι με την Ανατολή, σε απόσταση αναπνοής από τον πρωτοπόρο Θρίαμβο Σερβιανών.

Στο αμιγώς αγωνιστικό κομμάτι της αναμέτρησης, η Θύελλα είχε την υπεροχή, αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να διασπάσει την καλά οργανωμένη αμυντική διάταξη των γηπεδούχων. Το μοναδικό γκολ που έκρινε και το παιχνίδι προήλθε από λάθος του Μπλέτσα, ο οποίος, με τη συμπλήρωση 20 λεπτών, στην προσπάθειά του να απομακρύνει την μπάλα την έστειλε με κεφαλιά στα δίχτυα της ομάδας του.
Η Ελεούσα πίεσε στο β'ημίχρονο για το γκολ που θα της έδινε τουλάχιστον το βαθμό της ισοπαλίας, ωστόσο η ομάδα του Νίκου Γκούρα κράτησε σχετικά εύκολα το υπέρ της σκορ, με τον Σιώζο, πάντως, να χάνει τη μεγαλύτερη ευκαιρία για τη Θύελλα λίγο πριν το φινάλε, όταν το σουτ που επιχείρησε εξουδετέρωσε με εντυπωσιακό τρόπο ο Μάντζιος.
Διαιτησία:Γούκος (Τάσης-Ναστούλης)
Κουτσελιό:Μάντζιος, Ντόβας, Τσακμάκης, Παππάς, Ζήσης Φ., Αγγέλης, Ζήσης Χ. (Αγγέλης), Αλεξίου Α., Αλεξίου Γ. (86'Αναγνωστόπουλος), Χαμπίμπης (75'Μπλέτσας), Διονάτος
Θύελλα Ελεούσας:Γεωλδάσης, Οικονόμου, Κυριακόπουλος (75'Σαρρέας), Πασχάλης, Ντούγιας, Σοφίας, Γεωλδάσης, Μπλέτσας, Νούγιας, Μπόλος, Βελτσίστας.
Η Διοίκηση, ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές του Κουτσελιού εύχονται στον Σπύρο Αγγέλη ο οποίος έσπασε την μύτη του, περαστικά.
 H φωτό είναι από τον αγώνα του α'γύρου
Πηγή: http://www.passports.gr

Πώς να θεραπεύσετε την ξηρότητα στα μαλλιά σας με...γάλα!

$
0
0
Επειδή οι χημικές διεργασίες που χρησιμοποιούνται για να ισιώσουν τα μαλλιά μπορεί να είναι επιζήμιες για την τρίχα και το τριχωτό της κεφαλής, δείτε εδώ, μια πιο φυσική εναλλακτική λύση για τη θεραπεία της ξηρότητας και το ίσιωμα των μαλλιών.Η πρωτεΐνη στο γάλα βοηθά στην ενίσχυση του άξονα της τρίχας, έτσι καθιστά λιγότερο πιθανό το σπάσιμο της τρίχας, προκαλώντας λιγότερη ψαλίδα και λιγότερο φριζάρισμα. Θεραπεία μαλλιών με γάλα προσθέτει μια μεταξένια λάμψη!

Οδηγίες
1. Πλύνετε και στεγνώστε τα μαλλιά σας κανονικά. Ανάλογα με την υφή και την έκταση της ζημιάς στα μαλλιά σας, το γάλα μπορεί να εφαρμοστεί είτε σε ξηρά ή ελαφρώς βρεγμένα μαλλιά. Εφαρμόζοντας το γάλα στο τριχωτό της κεφαλής παρέχεται τροφή για τα ξηρά, εύθραυστα μαλλιά, ενώ "εξημερώνετε"το φριζάρισμα και βοηθάτε να κρατήσετε τα μαλλιά σας απαλά και ευκολοχτένιστα μέχρι το επόμενο λούσιμο.
2. Ψεκάστε τα ξηρά μαλλιά με 1/ της κούπας γάλα πριν το λούσιμο. Τρίψτε το στις ρίζες, και αφήστε το να πήξει για 15 έως 20 λεπτά. Το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής επίσης διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, το οποίο είναι υγιές για τα μαλλιά. Πριν από το πλύσιμο των μαλλιών σας, χτενίστε τα αν είναι μπερδεμένα χρησιμοποιώντας μια χτένα.  Στη συνέχεια λουστείτε, βάλτε conditioner, και ξεπλύνετε.


Πηγή: neadiatrofis.gr

Το μαστίγιο του Ζορρό και η φαρέτρα του Ρομπέν των Δασών!

$
0
0
Δημήτρης Δανίκας στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Το ανάγνωσμα των σκανδάλων. Εις τριπλούν. Προς το παρόν. Λαθρεμπόριο καυσίμων το πρώτο.
Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις το δεύτερο. Η λίστα Νικολούδη το τρίτο. Και έπεται συνέχεια. Ατελείωτη συνέχεια. Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις, σε κάποια λαμογιά θα πέσεις. Επομένως, καλά κάνουν. Οποιος ισχυρίζεται το αντίθετο είναι βλάκας με πατέντα. Αντε, στη χειρότερη περίπτωση να είναι κακόβουλος και κακοήθης. Ομως επειδή ως Ελλην είμαι αθεράπευτα καχύποπτος και προσεκτικός, μερικά απλά πράγματα έχω να πω:Ενα, ότι το σύστημα είναι ευλύγιστο, εύκαμπτο και προσαρμόσιμο. Ανθρωποι για όλες τις εποχές. Γι’ αυτό επιβιώνει και βασιλεύει. Ας πούμε, το κυβερνητικό προσωπικό ήταν αυτό που χορηγούσε άδειες και άφθονα «ασπρόμαυρα» μπιμπικίνια σε εκατοντάδες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ύποπτων υπηρεσιών. Τις οποίες μάλιστα θεωρούσε απείρως περισσότερο χρήσιμες και ωφέλιμες από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις των εργαζόμενων πολιτών. Αυτό το ίδιο κυβερνητικό προσωπικό πριμοδοτούσε απάτη, διαφθορά και συναλλαγή. Τότε τους βόλευε. Τώρα δεν τους βολεύει.

Δύο, ότι το ίδιο σύστημα ήταν που σφύριζε αδιάφορα με τη μεγιστοτεράστια φοροδιαφυγή από το λαθρεμπόριο καυσίμων. Ο κόσμος το ’χε τούμπανο και οι εκάστοτε κυβερνητικοί κρυφό καμάρι. Ηξεραν αλλά τίποτα δεν έκαναν. Αυτό το ίδιο κυβερνητικό προσωπικό πριμοδοτούσε την εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Αυτό το ίδιο κυβερνητικό προσωπικό συγκάλυπτε το πλουσιότατο ονοματολόγιο των λαθρεμπόρων. Προφανώς σαρξ εκ της σαρκός τους και κοστούμια από τη δική τους γκαρνταρόμπα ήταν όλοι αυτοί οι ευυπόληπτοι λαθρέμποροι. Τότε τους βόλευε. Τώρα δεν τους βολεύει.

Τρία, ότι το εκάστοτε κυβερνητικό προσωπικό ήταν που με τη δημιουργία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και την ύποπτη παροχή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ενσωμάτωνε εκατοντάδες αριστερούληδες στο σύστημα. Ετσι εξαγόραζε συνειδήσεις. Ετσι μαζικός εκμαυλισμός. Για παράδειγμα, από τον χώρο των καλλιτεχνών. Οταν με την έλευση του ΠΑΣΟΚ, όλες σχεδόν οι θέσεις σε θεσμικά όργανα του υπουργείου Πολιτισμού και των παραφυάδων του καταλήφθηκαν από μέλη, ακόμα και στελέχη του ΚΚΕ Εσ. Δηλαδή της παράταξης από την οποία προέκυψε μεγάλο μέρος του Συνασπισμού, που στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ. Τότε τους βόλευε. Τώρα δεν τους βολεύει.

Τέσσερα, ότι η ευλυγισία και η ευκαμψία του συστήματος αποκαλύπτονται σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του. Τη μια στιγμή από δω, την άλλη από κει. Για παράδειγμα, όλες οι κυβερνήσεις επιδόθηκαν σε πρωταθλητισμό πελατειακών σχέσεων. Ετσι πριμοδοτήθηκε η αναξιοκρατία. Ετσι εξαγοράστηκαν και εκμαυλίστηκαν εκατομμύρια συνειδήσεις. Με τη μέθοδο «δούναι και λαβείν». Και έτσι ξεχαρβαλώθηκε ο κρατικός μηχανισμός. Τότε, λοιπόν, όλα άγια και καλώς καμωμένα. Ασε που μερικοί ισχυρίζονταν ότι με τις μαζικές προσλήψεις ασκούσαν λειτούργημα κοινωνικής αλληλεγγύης. Τώρα που τα ταμεία έχουν στερέψει και η τρόικα τα πάντα επιβλέπει, μεταμορφώνονται σε εισαγγελείς και δήμιους όλων αυτών των «ανεπρόκοπων, τεμπέληδων, ανίκανων» δημοσίων υπαλλήλων. Τότε τους βόλευαν οι μαζικές προσλήψεις. Τώρα δεν τους βολεύουν. Τότε οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν χρήσιμοι και ωφέλιμοι. Τώρα είναι άχρηστοι και ακατάλληλοι.

Πέντε, ότι με την ευλυγισία του, τον καιροσκοπισμό του και την προσαρμοστικότητά του, το σύστημα κερδίζει και στις δύο περιπτώσεις. Κλασικό αυτό. Στην πρώτη περίπτωση, όταν δίνει από τα μυστικά κονδύλια, προσλαμβάνει τα «παιδιά» του και ανέχεται τη φοροδιαφυγή, κερδίζει ψήφους, ενσωματώνει πλήθος δυσαρεστημένων, εκμαυλίζει συνειδήσεις και κοντά σε όλα αυτά προφυλάσσει τους μεγαλολαθρέμπορους και τους μεγαλοφοροφυγάδες. Αυτοί, προφανώς, είναι οι συνδαιτυμόνες του κυρ Θόδωρου του Πάγκαλου όταν έλεγε «μαζί τα φάγαμε». Ας πούμε «μαζί τα φάγανε» ο υπουργός Εξωτερικών και ο Αλεξ Ρόντος. Στη δεύτερη περίπτωση, όταν τα περιθώρια στενεύουν, όταν οι εκλογικές αναμετρήσεις καταφθάνουν και η λαϊκή διαμαρτυρία φουσκώνει, ε τότε ο χτεσινός διαπλεκόμενος μεταμφιέζεται σε αδέκαστο κριτή και φανατικό εχθρό της διαφθοράς.

Σκεφτείτε το με όρους εκλογικών αναμετρήσεων. Δηλαδή ποια θα είναι τα επιχειρήματα των γαλαζοπράσινων πολιτικών; Μα φυσικά το πρωτογενές πλεόνασμα. Και οπωσδήποτε η κάθαρση. Οπως οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες έτσι κι αυτοί. Πρέπει πάση θυσία να καταπραΰνουν την αγανάκτηση δίνοντας αίμα στον λαό. Ασε το άλλο. Καρναβάλι έχουμε. Να μην αρπάξουν οι άνθρωποι το μαστίγιο του Ζορρό; Να μη βάλουν τη φαρέτρα του Ρομπέν των Δασών; Χτες διαπλεκόμενοι, σήμερα ανελέητοι τιμωροί. Δύο πρόσωπα στη συσκευασία του ενός!

Προβλήματα σε τρεις μεγάλους δήμους για το ΠΑΣΟΚ

$
0
0
Τρέχουν να «κλείσουν» υποψηφιότητες
Μπορεί η μεγάλη συζήτηση να γίνεται για τις ευρωεκλογές, είτε λόγω της «Ελιάς» που έχει σχεδόν γίνει της ...μόδας, είτε λόγω της πρωτοτυπίας στον σταυρό προτίμησης, στο παρασκήνιο ωστόσο, η Χαριλάου Τρικούπη καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες να «κλείσει» τις υποψηφιότητες που θα στηρίξει –μια και επίσης της μόδας είναι να μη δίνονται χρίσματα- σε περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Πέραν του Γ. Σγουρού στην περιφέρεια Αττικής, του Απ. Κατσιφάρα στη Δυτική Ελλάδα και του Στ. Αρναουτάκη στην Κρήτη, που θεωρείτο εξ αρχής δεδομένο ότι θα στήριζε το ΠΑΣΟΚ, στον Ευάγγελο Βενιζέλο πλέον ανατίθεται η «αρμοδιότητα» να πείσει την Άντζελα Γκερέκου να διεκδικήσει την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθώς οι σχετικές ενέργειες συνεργατών του δεν κατάφεραν να αποσπάσουν το «ναι» της πρώην υπουργού. Στην Στερεά Ελλάδα, η Χαριλάου Τρικούπη φέρεται να κλίνει προς την υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή Ν.Τσώνη και στη Θεσσαλία του Ν.Τσιλιμίγκα, γιατρού στο επάγγελμα που δεν αποκλείεται να στηριχθεί και από τη ΔΗΜΑΡ. Κοινό υποψήφιο με τη ΔΗΜΑΡ φέρονται να έχουν και στην Ήπειρο, εάν τελικά αποφασίσουν να στηρίξουν και από το ΠΑΣΟΚ τον Γ.Ζάψα. Πρόβλημα αντιμετωπίζει η Χαριλάου Τρικούπη στην Πελοπόννησο, όπου δεν επιθυμεί να στηρίξει εκ νέου τον Π.Τατούλη, ενώ την ίδια ώρα δεν έχει ακόμα «κλειδώσει» το όνομα του υποψηφίου στην Κεντρική Μακεδονία, με αυτά της  Εύας Καϊλή και του Άγγελου Τόλκα να «παίζουν ψηλά» για τη θέση. Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη θα στηρίξουν εκ νέου τον Κ.Γιαννακίδη και στην Δυτική Μακεδονία τον Κ.Παπαϊορδανίδη, ενώ στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου αντίστοιχα, το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τον Ν.Γιακαλή και τον Ι.Μαχαιρίδη.
Με το πρόβλημα λυμένο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τις υποψηφιότητες εκ νέου του Γιώργου Καμίνη και του Γιάννη Μπουτάρη αντίστοιχα, τα πράγματα για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι το ίδιο εύκολα σε τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, τον Πειραιά, όπου το «θρίλερ» με τον Γ.Βερνίκο δεν έχει ακόμα λήξει, αντίθετα η υποψηφιότητά του δείχνει να απομακρύνεται, καθώς και την Πάτρα και το Περιστέρι. Στον Βόλο και τα Γιάννενα, ο Π.Σκοτεινιώτης και ο Φ.Φίλιος λύνουν τα χέρια των «πρασίνων», ενώ αναμένεται να στηριχθούν και από τη ΔΗΜΑΡ, ακριβώς όπως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Όσο για μικρότερους δήμους, η Χαριλάου Τρικούπη, αναμένεται να στηρίξει μεταξύ άλλων, τον Εκτ.Νασιώκα στη Λάρισα, τον Χρ.Λάππα στα Τρίκαλα, τον Φ.Αλεξάκο στην Καρδίτσα, τον Γ.Παπαλέξη στην Άρτα τον Γ.Αγγελίδη στις Σέρρες, τον Λ.Μαλούτα στην Κοζάνη, τον Κ.Σημιτζή στην Καβάλα, τον Γ.Πετρίδη στην Κομοτηνή, τον Χ.Μπαΐλη στην Πρέβεζα και τον Κ.Χορακίδη στη Δράμα. Αντιστοίχως, την στήριξη του ΠΑΣΟΚ φέρονται να λαμβάνουν ο Σ.Μαργέλης στην Λευκάδα, ο Σ.Μποζίκης στη Ζάκυνθο, ο Κ.Ζούρος στην Μυτιλήνη, ο Γ.Κυρίτσης στην Κω, ο Γ.Μαρινάκης στο Ρέθυμνο, ο Μ.Σκουλάκης (που ανακοίνωσε ήδη την υποψηφιότητα του) στα Χανιά και ο Γ.Κουράκης στο Ηράκλειο. Στο Λεκανοπέδιο, σχετικά βέβαιο θεωρείται ότι θα στηριχθούν οι : Κ. Ασκούνης στην Καλλιθέα, Σ.Τζουλάκης στη Νέα Σμύρνη, Ν.Ζενέτος στο Ίλιο, ο Χ.Καρδαράς στο Αιγάλεο, ο Γ.Ιωακειμίδης στον Αγ.Ι.Ρέντη, ο Κ.Βλάχος στο Μαρούσι, ο Α.Ευθυμίου στο Μοσχάτο, ο Κ.Καλλίρης στου Ζωγράφου, ο Κ.Κοκόρης στη Γλυφάδα και ο Θ.Ορφανός στον Άλιμο.

Ο τζίρος της τρόικας

$
0
0
Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε πει ότι «όταν έρχονται οι δανειστές μας στην Ελλάδα πέφτει ο τζίρος των καταστημάτων καθώς ο κόσμος νιώθει φόβο όποτε καταφθάνει  η τρόικα».

Δεν ξέρω αν υπάρχουν αξιόπιστες έρευνες που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του κ. Στουρνάρα, ή αν πρόκειται για ένα βολικό άλλοθι για να δικαιολογηθεί η βαθιά ύφεση στην οποία εξακολουθεί να παραμένει η ελληνική οικονομία τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες που ο ίδιος έχει την ευθύνη της άσκησης της οικονομικής πολιτικής.

Θα είχε, πάντως, αξία αυτές τις μέρες που οι ελεγκτές της τρόικας κατέφθασαν και πάλι στα μέρη μας, να έβγαιναν στους δρόμους και στις πλατείες οι ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ για να μετρήσουν τις πραγματικές επιπτώσεις από τον φόβο που προκαλούν στον κόσμο οι τροϊκανοί και να τις συγκρίνουν με εκείνες που προκαλούνται από τα συνεχή «μπρος –πίσω» της κυβέρνησης.

Χωρίς να αμφισβητώ την ψυχολογική επίδραση που έχει στο εν γένει οικονομικό κλίμα και ειδικά στη λειτουργία της αγοράς η διαρκής ανασφάλεια που βιώνουμε για το αν και πότε θα λάβουμε την επόμενη δόση και ποια μέτρα θα θεωρηθούν κάθε φορά ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευσή της, έχω την αίσθηση ότι είναι η αμφιθυμία της κυβέρνησης εκείνη που εντείνει περισσότερο την οικονομική αβεβαιότητα.

Γιατί, άραγε, από τις αρχές Δεκεμβρίου, που οι εκπρόσωποι των δανειστών μας εγκατέλειψαν την Αθήνα με την ιταμή δικαιολογία ότι θα πάνε πρώτα για σκι, χρειάστηκε να φθάσουμε στο τέλος Φεβρουαρίου για να καθοριστεί η ατζέντα της ελληνικής πλευράς απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας για απαρέγκλιτη εφαρμογή της περίφημης «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ;
Ποιος εμπόδισε όλο αυτό το διάστημα την κυβέρνηση να νομοθετήσει όσα από τα διαρθρωτικά μέτρα περιέχονται στην έκθεση του διεθνούς οργανισμού θεωρεί ότι μπορούν να γίνουν αποδεκτά από τη δική μας πλευρά, απορρίπτοντας την ίδια ώρα εκείνα που πιστεύει ότι είναι απαράδεκτα και βλαπτικά για την ελληνική κοινωνία;

Αν όντως η πλειονότητα των προτάσεων του ΟΟΣΑ, έστω το 80%, όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, ευνοούν την ελληνική οικονομία, ποιος είναι ο λόγος για την καθυστέρηση που «έπαιξε» η κυβέρνηση, οδηγούμενη, εν τέλει, σε αποφάσεις που θα ληφθούν με το πιστόλι στον κρόταφο στέλνοντας στους Έλληνες πολίτες το μήνυμα ότι μας επιβάλλονται μέτρα που είναι εις βάρος μας;

Ας μην παραπονούνται, λοιπόν, ο κ. Στουρνάρας και οι άλλοι κυβερνητικοί ιθύνοντες για την πτώση του τζίρου που επιφέρει στην ελληνική αγορά η έλευση της τρόικας στη χώρα μας. Γιατί, αν μη τι άλλο, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα παράπονά τους δεν πρόκειται να συγκινήσουν τον κ. Τόμσεν και την παρέα του, αφού δεν είναι εκείνοι που θα πληρώσουν τον «λογαριασμό».
Καλώς ή κακώς, οι παχυλές απολαβές των ελεγκτών της τρόικας και των τόσων άλλων εμπειρογνωμόνων της αλλοδαπής που επιστρατεύονται κάθε τρεις και λίγο για να μας επιβάλουν τα διάφορα –παραδεκτά και μη- μέτρα δεν εξαρτώνται από τον μειωμένο τζίρο των ελληνικών καταστημάτων.

Τον βαρύ λογαριασμό τον πληρώνουν με την φρενήρη άνοδο της ανεργίας οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι είναι πολύ πιθανόν ότι μόλις βρουν την ευκαιρία –στις επικείμενες εκλογές, για παράδειγμα- θα τον στείλουν στην κυβέρνηση.  

Πώς η ΜΚΟ του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στάθη Κουτμερίδη λειτούργησε ως φάμπρικα πράσινων προσλήψεων

$
0
0
ΜΚΟ, όπως αποδεικνύεται σήμερα συστηνόταν κατά το παρελθόν για το παραμικρό. Για να... σβήνουν φωτιές, να μετρούν εθελοντικές οργανώσεις, να βγάζουν νάρκες και άλλα παρόμοια. Φυσικά, το πεδίο των προσλήψεων δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Μάλιστα επί κυβερνήσεως Παπανδρέου τα προγράμματα «κοινωνικής ...
εργασίας», ύψους 280 εκατ. ευρώ με στόχο την πρόσληψη 55.000 νέων ανέργων με πεντάμηνες συμβάσεις, γίνονταν μέσω κοινωνικών φορέων ή ΜΚΟ.
Το 2011 είχε ξεσπάσε έντονη ενδοπασοκική κόντρα με αφορμή την εμπλοκή στην ίδρυση της ΜΚΟ «Κοινωνικό Δίκτυο Πολιτών» του τότε βουλευτή του κόμματος Στάθη Κουτμερίδη.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» ο Σερραίος πολιτικός έστησε σε μια νύκτα την εν λόγω ΜΚΟ, δηλώνοντας ως στοιχεία επικοινωνίας την έδρα και τα τηλέφωνα του πολιτικού του γραφείου.
Βέβαια, ο πρώην βουλευτής υποστήριξε τότε ότι το ζήτημα της φιλοξενίας της ΜΚΟ στο χώρο του πολιτικού του γραφείου έγινε για να μπορούν να ενημερωθούν και να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα από την περίοδο εκείνη της «Ελευθεροτυπίας», ο βουλευτής παραδεχόταν ότι όντως είχε δώσει την άδεια να δημοσιοποιηθεί το τηλέφωνο του πολιτικού του γραφείου για χρήση της ΜΚΟ αλλά υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση. «Το ότι υπήρχε αυτή η εξυπηρέτηση ας το θεωρήσουμε άστοχο», έλεγε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτμερίδης μιλώντας στο  «Βήμα fm» τότε και αναρωτιώταν: «Εκεί είναι το ζητούμενο; Κλαίει ο κόσμος και παρακαλάει για μια δουλειά, να εργαστεί, θέλουμε να βοηθήσουμε τον τόπο μας και τους πολίτες μας και μας κατηγορούν γι'αυτό το πράγμα;»
Στόχος της εν λόγω ΜΚΟ ήταν η συμμετοχή στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Ουσιαστικά θα λειτουργούσε ως διαχειριστική αρχή μεταξύ των δήμων και του υπουργείου που αναλάμβανε την εποπτεία των προσλήψεων με το αζημίωτο, αφού θα μοιραζόταν το 5% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος. Με βάση το ύψος του προγράμματος που αντιστοιχούσε στο νομό Σερρών, όπως σημείωνε η «Ελευθεροτυπία» τότε, το ποσοστό της προμήθειας ξεπερνούσε τις 150.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως σημειώνει το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» από το 2011 όταν και είχε έρθει στο φως η υπόθεση, οι επτά δήμοι του νομού είχαν υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το Εργατικό Κέντρο για να το διεκδικήσουν και να καλύψουν ανάγκες τους, αλλά τους μπήκε σφήνα ο Κουτμερίδης.
Εναντίον του κ. Κουτμερίδη εκτός από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ τα βέλη της είχε εκτοξεύσει και η νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Σερρών με ομόφωνη απόφασή της, εξέδωσε ανακοίνωση σε βάρος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. «Θεωρούμε πως "η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να είναι και να φαίνεται τίμια"και δεν είναι δυνατόν να δίνεται το δικαίωμα σε αυτούς που καπηλεύτηκαν τα STAGE, εμπαίζοντας και εγκλωβίζοντας τους πολίτες, να μιλάνε για "βαθύ ΠΑΣΟΚ"και για δήθεν πρόθεση να βολευτούν τα "πράσινα παιδιά"»,σημείωνε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Ν.Ε. Σερρών.
Παράλληλα, τον βουλευτή είχαν αδειάσει και ιδρυτικά μέλη της ΜΚΟ, όπως ο τότε δημοτικός σύμβουλος και πρώην μέλος του Κοινωνικού Δικτύου Πολιτών Δημήτρης Φιλίππου, ό οποίος είχε καταγγείλει ότι παραπλανήθηκε και έγινε αντικείμενο «εκμετάλλευσης», αφού συνειδητοποίησε εκ των υστέρων το ρόλο τον οποίο επρόκειτο η συγκεκριμένη ιστορία να διαδραματίσει.
Πάντως, για την ιστορία, αργότερα και μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις, το υπουργείο αναγκάστηκε να αλλάξει την πρόσκληση αναθέτοντας στο ΑΣΕΠ την πλήρη ευθύνη για την έκδοση προκηρύξεων, τον έλεγχο των διαδικασιών από πλευράς ΜΚΟ, τον καθορισμό των κριτηρίων πρόσληψης, την έκδοση των αποτελεσμάτων, αλλά και τις διαδικασίες ενστάσεων των υποψηφίων του προγράμματος.

Πηγή:  iefimerida.gr

Οι ΜΚΟ, η οικονομική διπλωματία και η νέα πρόκληση για την κυβέρνηση

$
0
0

Υπάρχει μία ακόμη σημαντική και ιδιαιτέρως επωφελής για την ελληνική οικονομία, πλευρά του όλου ζητήματος, που ανέκυψε με τη σκανδαλώδη κατασπατάληση εκατοντάδων ευρώ, από τις ΜΚΟ φαντάσματα.
Πιο  αναλυτικά….

Η περιβόητη και πολλαπλώς αναδειχθείσα οικονομική διπλωματία – βλέπε οικονομική διείσδυση- και η δράση των διαβόητων πλέον ΜΚΟ, που ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια, έχουν την ίδια χρονική αφετηρία.
Περί τα τέλη του 1994, αρχές του 1995, έγιναν οι πρώτες ολοκληρωμένες οικονομικές επεξεργασίες και διατυπώθηκαν προτάσεις επενδυτικού χαρακτήρα, προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο της πρωτοεμφανιζόμενης τότε οικονομικής διπλωματίας μέσω της οικονομικής διείσδυσης στα Βαλκάνια, τις χώρες του Εύξεινου Πόντου και της Μέσης Ανατολής.
Ένα περίπου χρόνο αργότερα, με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο, άρχισαν να μπαίνουν στη ζωή μας οι ΜΚΟ, οι οποίες θεωρητικά έπρεπε να αναπτύξουν πολυεπίπεδες δράσεις για να διευκολύνουν, μεταξύ των άλλων, την υλοποίηση ορισμένων πτυχών του σχεδίου της  διεθνούς οικονομικής  συνεργασίας.  Για τον λόγο αυτό άλλωστε ήταν κάτω από την ίδια υπηρεσιακή στέγη, δηλ. την Υ.Δ.Α.Σ. στο ΥΠ.ΕΞ.
Το κακό είναι ότι το μεν σχέδιο της οικονομικής διείσδυσης αφέθηκε στην τύχη του και μοιραία είχε ως αποτέλεσμα την άναρχη και αποσπασματική λειτουργία και δράση κρατικών, ημικρατικών, ιδιωτικών  καθώς και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και εταιρειών.  Η δε  στόχευση  των ΜΚΟ παρεξέκλινε,  κατά τρόπο προκλητικό και μάλιστα σε τόσο μικρό  χρονικό διάστημα, που προβλημάτισε ακόμη και τους εμπνευστές της ιδέας ίδρυσης και λειτουργίας τους.  Φυσικό και επόμενο ήταν να μετεξελιχτούν σε εκτροφεία σκανδάλων και ύποπτων διαδικασιών, καθώς μια ικανοποιητική ομάδα εξ’ αυτών επιδόθηκε  σε παιχνίδια πολιτικών επιρροών, στις χώρες που δραστηριοποιήθηκαν.
Γίνεται σύνδεση των δύο  υποθέσεων –δράση ΜΚΟ και σχέδια οικονομικής διπλωματίας- γιατί η πολιτική ηγεσία και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς του Δημοσίου, έχουν μια εξαιρετικά παραγωγική δουλειά να διεκπεραιώσουν, αν θέλουν να βοηθήσουν την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας. Συγκεκριμένα, να αντιπαραβάλουν δράσεις και λειτουργίες των δύο αυτών  υποθέσεων. Να καταγράψουν, την ζημιά που προκάλεσαν οι σκανδαλώδεις πράξεις και παραλείψεις των ΜΚΟ, σε βάρος της οικονομικής διπλωματίας και να ζητήσουν την οικονομική στήριξη των φυσικών φορέων της οικονομικής διείσδυσης, κατά τρόπο που θα ενίσχυε την εγχώρια αναπτυξιακή διαδικασία, θα αύξανε τις θέσεις εργασίας και θα προσέθετε στα οικονομικά του κράτους, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Οικονομική στήριξη, που μπορεί και πρέπει να προέλθει από κοινοτικά κονδύλια, μιας και τα ανώτατα κλιμάκια της Κομισιόν ήταν σε γνώση των παράτυπων και παράνομων δράσεων των ΜΚΟ και άρα συνυπεύθυνα για την κατασπατάληση τεράστιων χρηματικών ποσών.
Σχετικές προτάσεις έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι , οι οποίες κατατείνουν στην διαπίστωση ότι η οικονομική αυτή στήριξη μπορεί να περάσει μέσα από  συγκεκριμένες και στοχευμένες κοινοτικές πολιτικές, καθώς δεν θα πρέπει να διαφεύγει κανενός, το αδιάψευστο  και μη επιδεχόμενο αμφισβήτηση γεγονός, ότι την περίοδο εκείνη σε βαλκανικές και παρευξείνιες χώρες καθώς και στην Τουρκία, δραστηριοποιήθηκαν πάνω από 12.000 ελληνικές επιχειρήσεις. Η  μητρική εταιρεία των περισσοτέρων εξ’αυτών ,υπολογίζονται στις 7.000, βρίσκεται σήμερα εντός της ελληνικής επικράτειας.
Λαμβάνοντας υπ’όψη , ότι η Ε.Ε. και η Κομισιόν , στις περισσότερες από τις χώρες που προαναφέρθηκε , έχει εκπονήσει ειδικά προγράμματα ενίσχυσης των αναπτυξιακών τους δομών,  μιας και μερικές είναι ήδη μέλη της Ε.Ε. ( Βουλγαρία, Ρουμανία) ενώ κάποιες άλλες βρίσκονται σε καθεστώς ενταξιακής σύνδεσης (Σερβία, Κροατία, Αλβανία, Σκόπια, Βοσνία, Μαυροβούνιο, αλλά και Τουρκία, υπό προϋποθέσεις).  Τότε η Ελληνική Κυβέρνηση έχει νομικά ερείσματα και τα  επιχειρήματα ,να ζητήσει από την Κομισιόν ειδική αναπτυξιακή μέριμνα  για τις επιχειρήσεις αυτές, με την προϋπόθεση  φυσικά  ότι  θα αναπτύξουν τους τομείς υπηρεσιών, έρευνας, λογισμικού και άλλων συναφών, που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα. Κάτι, που μέσω της εταιρικής συμπληρωματικότητας, θα βοηθήσει και τις οικονομίες των χωρών στις οποίες είναι εγκατεστημένοι οι παραγωγικοί τομείς των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.
Είναι η τελευταία ευκαιρία-ελπίζουμε πως όχι-να μείνει ανοιχτή, η προοπτική σύνδεσης όλων αυτών των επιχειρήσεων που μετανάστευσαν, με την ελληνική οικονομία.

Δύο εργοτάξια της Ιόνιας Οδού στην Ήπειρο….

$
0
0
Σε φουλ ρυθμούς μέχρι τον Μάρτιο….
Στην πλήρη λειτουργία δύο εργοταξίων στο τμήμα της Ηπείρου μεταφράζεται για την περιοχή η επανεκκίνηση των εργασιών στην Ιόνια Οδό.
Τα εργοτάξια θα λειτουργήσουν στην περιοχή της Φιλιππιάδας και στο Επισκοπικό Ιωαννίνων και ...
αναμένεται να έχουν αναπτυχθεί στο σύνολό τους μέχρι το Μάρτιο, οπότε και οι εργασίες εκτιμάται ότι θα κινούνται με φουλ ρυθμούς!
Παράλληλα αναπτύχθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους τα δύο εργοτάξια που θα καλύψουν τον οδικό άξονα στην Αιτωλοακαρνανία.
Αυτά λειτουργούν στον Εύηνο και στον Ανισόπεδο κόμβο της Αμβρακίας.
Αρκετά τμήματα του έργου θα εκτελεστούν με υπερεργολαβίες. Έτσι ο αριθμός όσων θα απασχοληθούν, τον οποίο ανακοίνωσε πρόσφατα ο Υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοίδης (είχε μιλήσει για τέσσερις χιλιάδες θέσεις εργασίας) απέχει πολύ από τον πραγματικό.
Σε κάθε περίπτωση οι θέσεις εργασίας θα είναι σημαντικά λιγότερες την ώρα που το ενδιαφέρον για αναζήτηση δουλειάς έχει εκτοξευθεί στα ύψη.
Στην Ιόνια οδό θα λειτουργήσουν τέσσερις μετωπικοί σταθμοί διοδίων. Το κόστος έχει υπολογιστεί στα τέσσερα λεπτά ανά χιλιόμετρο. Παράλληλα σε πέντε Ανισόπεδους Κόμβους θα λειτουργήσουν πλευρικοί σταθμοί διοδίων. Πρόκειται για τους Κόμβους στη Γαυρολίμνη, το Μεσολόγγι, στον Κουβαρά, την Άρτα και τον Γοργόμυλο.
Τέλος στον κάθετο οδικό άξονα, που αναμένεται να αλλάξει τη μοίρα της Βορειοδυτικής και Δυτικής Ελλάδας, προβλέπεται να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν εννέα σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών.
Πηγή: EpirusPost.gr

ΟΙ ΜΚΟ, Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ…

$
0
0
Τα όσα συνεχώς αποκαλύπτονται για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) δικαιώνουν εν μέρει και τη ρήση του Πάγκαλου: «όλοι μαζί τα φάγαμε». Όταν ο πρώην υπουργός είχα εκστομίσει τη φράση του είχα ασκήσει, μέσω άρθρου μου, δριμύτατη κριτική. Ο πυρήνας της κριτικής παραμένει, ό,τι δηλαδή αυτοί, που διαχρονικά άσκησαν εξουσία και διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα, τα φάγανε και όχι ο απλός κόσμος.

Όμως, όπως καθημερινά αποδεικνύεται, και όχι μόνον με τις ΜΚΟ, αλλά και με τις όζουσες υποθέσεις που διερευνά η δικαιοσύνη, ήταν αρκετοί αυτοί που έφαγαν. Το χέρι στο μέλι το έβαλαν πολλοί περισσότεροι απ” όσους μπορούσα να φανταστώ. Ακόμη και άνθρωποι που εμφανίζονταν ως υπεράνω υποψίας ή καλλιεργούσαν ένα προφίλ κήνσορα και τιμητή του δημοσίου βίου αποδεικνύεται ότι εμπλέκονται σε βρώμικες υποθέσεις.
Και προφανώς υπάρχουν κι άλλοι που τα ονόματά τους δεν έχουν ακόμη δει το φως της δημοσιότητας, αλλά ελπίζω, κάποια στιγμή, και ει δυνατόν σύντομα, να αποκαλυφθούν. Μάλιστα αν πιστέψουμε τα όσα λέγονται στο παρασκήνιο θα χρειαστεί να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό δικαστικό σώμα για να εξετάσει τις υποθέσεις και να φτιαχτούν διπλάσιες φυλακές από τις υπάρχουσες για να φιλοξενήσουν τους ενόχους.
Οι αποκαλύψεις δείχνουν ότι, εκτός από το σύστημα, είναι και ο λαός, «χαλασμένος». Το φαγοπότι, τα λαδώματα, η διαφθορά, η εξαγορά, η λαμογιά, το κλέψιμο φαίνεται να έχουν αλλοιώσει το DNA των Ελλήνων. Όχι όλων, αλλά πολλών. Και οπωσδήποτε περισσότερων απ” όσους μπορούσαμε να διανοηθούμε.
Αυτό βάζει ένα επιπρόσθετο καθήκον στους «αμόλυντους». Και πρωτίστως σ” αυτούς που εκ του νόμου έχουν την ευθύνη με πρώτους τους δικαστές. Θα πρέπει να καθαρίσουν την κόπρο του Αυγεία. Δεν αρκεί να αλλάξει βάρδια η εξουσία, θα πρέπει το μαχαίρι της κάθαρσης να φτάσει μέχρι το μεδούλι. Και τελικά ναι, το μνημόνιο, εκτός από κατάρα μπορεί να είναι και ευκαιρία να καθαρίσει η ήρα απ” το στάρι.
Ακούω και διαβάζω ότι οι ΜΚΟ αποτελούν και διεθνή υποχρέωση της χώρας, είμαστε, λένε υποχρεωμένοι, να διαθέτουμε το 0,21% του ΑΕΠ σε τέτοιες δράσεις, επίσης λένε ότι πρέπει να προσέξουμε γιατί υπάρχουν και καλές ΜΚΟ και ως εκ τούτου δεν πρέπει να καούν μαζί με τα ξερά και τα χλωρά, ακόμη λένε ότι μέσω των ΜΚΟ το κράτος ασκούσε και πολιτικές, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, που δεν μπορούσε το ίδιο, απευθείας, να κάνει. Δεκτά όλα αυτά.
Όμως κανένας δεν μας υποχρεώνει να είναι αυτές ανέλεγκτες έως ασύδοτες. Κανένας δεν μας υποχρεώνει να σπείρουμε στη χώρα εστίες διαφθοράς. Κανένας δεν μας υποχρεώνει να μοιράσουμε τα προγράμματα και το χρήμα σε φίλους, συγγενείς και (κομματικούς) συναγωνιστές.
Γι” αυτό, αυτά τα ορθολογικά, τ” ακούω βερεσέ. Ενδεχομένως οι ενστάσεις να κρύβουν και σκοπιμότητες. Πλέον, με τα όσα αποκαλύπτονται, οφείλουμε να είμαστε καχύποπτοι. Καμία εξαίρεση. Έλεγχος στα πάντα και σε όλους όσοι διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα. Έλαβε κάποιος χρήματα για κάποιο σκοπό, πρέπει να ξέρουμε ποιός τα έλαβε, γιατί τα έλαβε, που και πως τα ξόδεψε. Πρέπει να υπάρχουν εταιρείες, παραστατικά, έλεγχοι, φορολογία.
Κι όλα αυτά να μην αρχίσουν να ισχύουν από τούδε και στο εξής. Να μην υπάρχουν παραγραφές. Να ψηφιστεί από τη Βουλή αναγκαστικός νόμος, ναι, αναγκαστικός νόμος που να προβλέπει ότι η διερεύνηση (άρα και η τιμωρία για τυχόν παραβάσεις) αυτού του τύπου συναλλαγών με το δημόσιο ισχύει εις το διηνεκές και φυσικά να αίρονται οι όποιες αποσβεστικές προθεσμίες υπάρχουν για τα πολιτικά πρόσωπα. Μόνον έτσι μπορεί να μπει κάποια τάξη. Μόνον έτσι θα βρεθούν οι λαδιάρηδες και οι απατεώνες και θα τιμωρηθούν. Μόνον έτσι ο κόσμος θα πιστέψει ότι υπάρχει βούληση να παταχτούν τέτοια φαινόμενα και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.
Όσο οι βουλευτές δεν το κάνουν, τόσο οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν το ίδιο γαϊτανάκι. Όσο δεν το κάνουν, τόσο το ανάθεμα θα πέφτει στους ίδιους ότι πίσω από τη διαφθορά κρύβονται οι ίδιοι οι πολιτικοί. Όσο δεν το κάνουν, τόσο το κομματικό σύστημα θα απαξιώνεται. Όσο δεν το κάνουν, τόσο θα ενισχύονται οι αντικοινοβουλευτικές και αντισυστημικές δυνάμεις. Όσο δεν το κάνουν, η ωχρά σπειροχαίτη του φασισμού θα εξαπλώνεται στο κοινωνικό σώμα και θα το κατατρώγει.
Και ας σταματήσουν πια και τα καθεστωτικά ΜΜΕ να μας λένε ότι φταίνε μόνον οι τάδε και όχι οι δείνα πολιτικοί. Ας σταματήσουν να ερευνούν τις υποθέσεις με σκοπιμότητες και στοχοποιήσεις. Όπως αποδεικνύεται δεν είναι ο Παπανδρέου και το υπουργείο Εξωτερικών. Είναι και ο Καραμανλής, είναι και ο Σημίτης, είναι σε όλα τα Υπουργεία. Είναι άνθρωποι απ” όλα τα κόμματα που άσκησαν εξουσία, ενδεχομένως και πολιτικοί ή παράγοντες που δεν ανήκουν στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.
Και όταν λέω «είναι» δεν εννοώ, ειδικά για τους διατελέσαντες πρωθυπουργούς, ότι ήταν αυτοί που έβαλαν το χέρι στο μέλι. Ενδεχομένως και να μην γνώριζαν το βάθος και την έκταση της αθλιότητας. Συνήθως, αυτό που συμβαίνει, είναι οι παρακοιμώμενοι εμπίστων συνεργατών τους ή ακόμη και οι ίδιοι οι συνεργάτες τους και άνθρωποι του περιβάλλοντος τους, αυτοί που κάνουν τις βρομοδουλειές. Φυσικά αυτό δεν τους απαλλάσσει από τις ευθύνες τους. Όμως δεν μπορεί να υπάρχει μονομέρεια ή στοχοποίηση, γι” άλλους λόγους, στις αποκαλύψεις και στις έρευνες.
Ανοίγω εδώ μια παρένθεση για να αιτιολογήσω το «γι” άλλους λόγους»: Ο Παπανδρέου, ενδεχομένως, βρίσκεται πιο συχνά στο στόχαστρο επειδή σε αντίθεση με τον Καραμανλή και τον Σημίτη, συνεχίζει να δηλώνει πολιτικά «παρών» και όχι επειδή επί των ημερών του έγιναν τα πολλά σκάνδαλα. Κάθε άλλο. Και προφανώς επειδή η τρόικα ήλθε στη χώρα μας επί δικής του πρωθυπουργίας. Κλείνει η παρένθεση.
Ευτυχώς, και παρά τις όποιες υπερβολές, τα ΜΜΕ φαίνεται ότι αρχίζουν και βάζουν το νυστέρι της έρευνάς τους παντού. Και μακάρι να συνεχίσουν στην ίδια ρότα. Χωρίς διακρίσεις και σκοπιμότητες. Είναι μια ευκαιρία και γι” αυτά να ξανακερδίσουν ένα τμήμα της χαμένης αξιοπιστίας τους. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι τίμιοι δικαστές. Το ίδιο και οι, έστω λίγοι, έντιμοι πολιτικοί. Το ίδιο και οι υγιείς επιχειρηματίες. Σκούπα και φαράσι χρειάζεται. Παντού. Καθ” άπασαν την επικράτεια και σε όλους. Από τον λωποδύτη μέχρι τον μεγαλοαπατεώνα.
Δεν είναι μόνον το χρέος και τα ελλείμματα, είναι και η ανηθικότητα και η διαφθορά που πρέπει να εξαλειφθούν. Εξάλλου η γενικευμένη διαφθορά, η έκπτωση των ηθών, ο αμοραλισμός στην άσκηση της εξουσίας, η κομματοκρατία και η κλεπτοκρατία ήταν οι βασικές αιτίες που χρεοκόπησε το κράτος. Αν δεν καταπολεμηθούν αυτά δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει καμία προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής ούτε μπορεί να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση. Όσο η χώρα παραμένει βιλαέτι τόσο περισσότερο και γρηγορότερα θα μετατρέπεται σε αποικία χρέους και μπανανία…

Ου-κρανίου Τόπος!

$
0
0
του Στρατή Μαζίδη
 Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η ΕΣΣΔ διαλύθηκε και ένα από τα βασικότερα κράτη που προέκυψαν εκτός της Ρωσικής Ομοσπονδία, ήταν η Ουκρανία.  
 Τόπος με μεγάλη ιστορία καθώς το Κίεβο υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της Ρωσίας το Μεσαίωνα. Επίσης ιστορικές μονές και ορθόδοξοι τόποι βρίσκονται στην Ουκρανία ενώ ας μην ξεχνάμε το ελληνικό στοιχείο στην Οδησσό αλλά και το γεγονός των δεσμών της Χερσώνας (Kherson) με την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Ωστόσο αυτό που αξίζει να προσεγγίσουμε και να αναλογιστούμε είναι πως ουσιαστικά την επόμενη ημέρα της ανεξαρτητοποίησης του ουκρανικού κράτους, ακολούθησαν οι διεργασίες ως προς το ποιος θα ελέγξει το κράτος αλλά και σε ποιο άρμα θα προσδεθεί.
Βέβαια η Ουκρανία δεν αποτελεί πρωτοτυπία. Αρκεί να θυμηθούμε τα δικά μας χάλια όπου αν και υπόδουλοι με τον Ιμπραήμ εξ Αιγύπτου να μας σαρώνει, είχαμε χωριστεί σε κόμματα ελεγχόμενο από τις τότε μεγάλες δυνάμεις.

Αλήθεια όμως, ποιος ο λόγος να διεκδικήσεις την ανεξαρτησία σου; Για να υποδουλωθείς κάπου αλλού;

Αυτό συνέβη και στην Ουκρανία. Τη βελούδινη επανάσταση, τι τη διαδέχθηκε; Η φυλάκιση της Τιμοσένκο, η επαναφορά του Γιανούκοβιτς και οι δεκάδες νεκροί. Άρα λοιπόν ούτε βελούδινη ήταν, ούτε επιτυχημένη ασχέτως του ποιος έχει ή δεν έχει δίκιο. Αν ήταν επιτυχημένη θα είχε οδηγήσει τη χώρα στη σταθερότητα και την ευημερία.

Ένα ακόμη στοιχείο είναι και η διαφθορά στη συγκεκριμένη χώρα την οποία έζησα από κοντά λόγω εργασιακού παρελθόντος. Λιμενικοί και λοιποί ενασχολούμενοι σε αυτό που ονομάζουμε ναυτιλία, δραστηριοποιούνται ως άλλοι νταβατζήδες κι αυτό αποτελεί μια απόδειξη ότι το νεοσύστατο αυτό κράτος ουδέποτε θεμελιώθηκε σε γερές βάσεις.

Η Τιμοσένκο λοιπόν που δεν μπήκε τυχαία στη φυλακή, εξήλθε θριαμβεύτρια.

Ο Γιανούκοβιτς που τον έφυγαν κακήν κακώς το 2004 για να τον επανεκλέξουν και να φυλακίσουν την Τιμοσένκο, έχει εξαφανιστεί και βγάζει διαγγέλματα κρυπτόμενος ενώ έδωσε εντολή ελεύθεροι σκοπευτές να χτυπούν στο ψαχνό.

Και στη μέση ένας λαός που ψάχνεται.

Το τι θα επακολουθήσει, κανείς δεν το ξέρει μολονότι η διάσπαση σε δύο κράτη φαντάζει ένα αρκετά πιθανό σενάριο χωρίς να είναι απαραίτητο ότι αυτό θα δώσει οριστική λύση στα προβλήματα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα αρπακτικά (ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία) έχουν συγκεντρωθεί και περιμένουν να ορμήσουν στο πτώμα της Ουκρανίας για να αρπάξουν όσο μεγαλύτερο κομμάτι μπορούν.

Πηγή: http://www.freepen.gr

Από την... πίσω πόρτα

$
0
0

Στο υπουργείο Οικονομικών βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας οι επικεφαλής της τρόικας για να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι Ματίας Μορς (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) αναγκάστηκαν να μπουν στο κτίριο από την πλαϊνή πόρτα του υπουργείου, αφού στην είσοδο βρίσκονταν συγκεντρωμένες περίπου 50 καθαρίστριες που φώναζαν συνθήματα κατά των εκπροσώπων των δανειστών.
Λίγο αργότερα, έφτασε και ο Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ). 
Πηγή: http://crimenet.gr

Ρέντσι: «Να ακούσουμε τα μηνύματα των λαϊκών αγορών όπως ακούμε εκείνα των χρηματαγορών»

$
0
0
Τις προτεραιότητές του παρουσίασε ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι στην ομιλία του στη Γερουσία, όπου πρόκειται να διεξαχθεί ψηφοφορία για τη χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.
«Μόνο με την εμπιστοσύνη σας θα ξεπεράσουμε την κρίση», είπε ο Ρέντσι και πρόσθεσε: «Πρέπει να ακούσουμε τα μηνύματα που φθάνουν από τις λαϊκές αγορές με την ίδια προσοχή με την οποία ακούμε εκείνα των χρηματαγορών».
«Χρειάζονται ριζικές αλλαγές για να μην απογοητευθούν όσοι εμπιστεύονται ακόμη την πολιτική», τόνισε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας επανέλαβε ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι η τόνωση της απασχόλησης, η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, η αλλαγή του εκλογικού νόμου και του δικαστικού συστήματος και η απάλειψη του ταυτόσημου, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλου της βουλής και της γερουσίας.

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική ο Ρέντσι είπε ότι το ιταλικό Δημόσιο πρόκειται να καταβάλει τα ποσά που οφείλει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ότι θα χορηγηθούν νέες εγγυήσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ότι θα μειωθούν άμεσα οι φορολογικές εισφορές για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες.

«Κεντρική θέση στο έργο της κυβέρνησής μας θα καταλάβει η παιδεία» ανέφερε ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς.

Ο Ρέντσι αμφισβητήθηκε από μέρος των γερουσιαστών του Κινήματος Πέντε Αστέρων, στους οποίος απηύθυνε το δηκτικό σχόλιο ότι «κατανοεί την δυσκολία» που αντιμετωπίζουν διότι «ο αρχηγός του κόμματός τους, ο Μπέπε Γκρίλο, δηλώνει ότι δεν ακολουθεί τις δημοκρατικές διαδικασίες».

Ο Ρέντσι τόνισε ότι «το ιταλικό εξάμηνο προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τον ερχόμενο Ιούλιο θα αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα».

«Η Ευρώπη δεν είναι η αιτία των προβλημάτων μας. Η καλύτερη Ιταλία προέρχεται από την φιλοευρωπαϊκή παράδοση. Πρέπει να φανούμε σοβαροί στο θέμα του δημόσιου χρέους, διότι το οφείλουμε στα παιδιά μας, όχι επειδή το ζητούν η (καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα) Μέρκελ ή ο (πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) Μάριο Ντράγκι», υπογράμμισε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση Ρέντσι, η οποία υποστηρίζεται από το PD, το κόμμα Νέα Κεντροδεξιά (NCD), κεντρώους και διάφορες άλλες ομάδες, αναμένεται να κερδίσει άνετα στην ψηφοφορία στην Ανω Βουλή, που συνολικά έχει 320 έδρες.

Ωστόσο η προσοχή θα στραφεί στο μέγεθος της πλειοψηφίας του, καθώς ένα μέρος της αριστερής πτέρυγας του PD είχε απειλήσει να καταψηφίσει τη νέα κυβέρνηση. Εάν συγκεντρώσει λιγότερες από τις 173 ψήφους που είχε λάβει ο προκάτοχός του Ενρίκο Λέτα τον Δεκέμβριο η εξουσία του θα αμφισβητηθεί εξαρχής. 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Viewing all 25924 articles
Browse latest View live