Το 2014 φέρνει περισσότερους τουρίστες στο Διάστημα σε τιμές λιγότερο αστρονομικές. Η αμερικανική εταιρεία Virgin Galactic έχει ήδη έτοιμο το σκάφος Space ShipTwo που αναμένεται να μεταφέρει περίπου 600 θνητούς (τόσοι έχουν ήδη κάνει κράτηση) σε εκείνη τη ζώνη, όπου κάποιος μπορεί να διακρίνει την καμπύλη του πλανήτη Γη και το κλασικό μαύρο φόντο που έχουμε δει σε όλες τις φωτογραφίες των αστροναυτών.
Κάπου εκεί, και έχοντας ταξιδέψει το πολύ δύο ώρες, οι διαστημικοί ταξιδιώτες θα μπορέσουν να αιωρηθούν λίγο ανακαλύπτοντας τη χάρη της βαρύτητας και να τραβήξουν την απαραίτητη αναμνηστική φωτογραφία με θέα το Διάστημα.
Τσουχτερό εισιτήριο
Τα διαστημικά σκάφη της Virgin Galactic είναι χωρητικότητας 8 ατόμων (έξι επιβάτες, 2 πιλότοι), ενώ το εισιτήριο για ένα διαστημικό ταξίδι που εξασφαλίζει μια μικρή στην ουσία γεύση από το Διάστημα κοστίζει 180.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Ρίτσαρντ Μπράνσον, μαζί με τα δύο παιδιά του, αναμένεται να εγκαινιάσουν τις πτήσεις της εταιρείας και αναμένεται να ακολουθήσουν εκατοντάδες.
Τα διαστημικά σκάφη της Virgin Galactic θα φτάνουν στην ουσία σε απόσταση 100 χλμ. από την επιφάνεια της Γης (σε ύψος 10 φορές μεγαλύτερο από εκείνο στο οποίο μπορούν να φτάσουν τα εμπορικά αεροσκάφη, που πραγματοποιούν πτήσεις εντός της γήινης ατμόσφαιρας).
Μερίδιο στην αγορά των διαστημικών ταξιδιών διεκδικεί και η Ευρώπη. Η ελβετική εταιρεία S-3 έχει συνεργαστεί με δεκάδες επιχειρήσεις αεροδιαστημικής, συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων ισπανικών, με στόχο το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς στο Διάστημα με πτήσεις που θα ξεκινούν από το εμπορικό αεροδρόμιο στα Πάλμας των Καναρίων Νήσων. Ο βασικός στόχος της S-3 είναι κατ'αρχάς να θέσει σε τροχιά δορυφόρους, συνολικού βάρους 250 κιλών, χαμηλού κόστους, που θα φεύγουν από τη Γη προσαρμοσμένοι σε ένα εμπορικό αεροσκάφος που θα λειτουργεί εν είδει ρουκέτας και στη συνέχεια θα αποσπώνται για να συνεχίσουν μόνοι τους τη διαστημική τους αποστολή.
Αν όλα εξελιχθούν κανονικά, στη συνέχεια τη θέση του δορυφόρου θα πάρει ένα διαστημικό σκάφος που θα μεταφέρει τέσσερις επιβάτες και δύο πιλότους στο εγγύς πάλι Διάστημα, και σε απόσταση επίσης μόνο 100 χιλιομέτρων από τα όρια της Γης. Η ευρωπαϊκή εκδοχή του ταξιδιού αναμένεται να διαρκεί και εκείνη κάτι λιγότερο από 2 ώρες, και θα περιλαμβάνει επίσης 15 με 20 λεπτά αιώρησης των επιβατών εκτός του σκάφους σε συνθήκες βαρύτητας.
«Δε μας πειράζει καθόλου που οι Αμερικανοί το κατάφεραν πρώτοι» δηλώνει με αυτοπεποίθηση ο Αουγκούστο Καραμάνγκο, διευθυντής της S-3 στην Ισπανία, που εκτιμά ότι ο ανταγωνισμός αρχίζει σιγά σιγά να κερδίζει την αγορά των διαστημικών ταξιδιών. Η S-3 επέλεξε τα Κανάρια ως ιδανικό εφαλτήριο για τις διαστημικές της εξορμήσεις, καθώς συνδυάζουν μια ιδανική γεωγραφική θέση και κατάλληλες υποδομές. «Σκοπεύουμε να χρησιμοποιούμε τις πίστες του αεροδρομίου στα Πάλμας» εξηγεί ο Καραμάνγκο, ο Ιταλός βιομηχανικός μηχανικός. «Το σκάφος, που θα φτάσει στα 100 χλμ., θα ονομάζεται SOAR, θα έχει μήκος 17 μέτρα, 14 πλάτος και θα ζυγίζει 35 τόνους» εξηγεί.
Μια ακόμα εναλλακτική λύση είναι της αμερικανικής εταιρείας XCOR, της οποίας ο διαστημικός «λίγκας» (Lynx) φτάνει επίσης στα 100 χλμ., έχει όμως πιο περιορισμένη χωρητικότητα (καθώς χωράει μόνο έναν επιβάτη και έναν πιλότο), το εισιτήριο κοστίζει 70.000 ευρώ και όσοι επιθυμούν να κάνουν κράτηση πρέπει να περάσουν από ιατρικές εξετάσεις και μια ειδική προετοιμασία τριών ημερών.
Νέο «Εβερεστ»
Αν και τα εκατό χιλιόμετρα πέρα από τη Γη είναι μια απόσταση που πάρα πολλοί θα δυσκολευτούμε πολύ να κατακτήσουμε, τα συγκεκριμένα ταξίδια απέχουν ωστόσο πολύ από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS που κάνει το γύρο της Γης κάθε μιάμιση ώρα σε ύψος λίγο μεγαλύτερο από τα 400 χιλιόμετρα από τη Γη.
Το διαστημικό αυτό «Εβερεστ» έχει ήδη κατακτηθεί από τους πρώτους τουριστικούς ταξιδιώτες -εφτά εκατομμυριούχοι, έξι άνδρες και μία γυναίκα-, που πλήρωσαν από 20 έως 40 εκατ. δολάρια έκαστος στη Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία για να πραγματοποιήσουν το ταξίδι με τις διαστημικές κάψουλες Σογιούζ. Στο μεταξύ, και όσο οι κοινοί θνητοί θα αναμένουμε μάλλον αρκετά μέχρι να πέσουν οι τιμές, στα σκαριά είναι ήδη σκέψεις για ταξίδια στη Σελήνη και στον Αρη.
Πηγές: Guardian, BBCE News, www.feauture travelexperience.com, El Pais