Μέρες που ‘ναι και με τις εκλογές να φαίνονται πια καθαρά στον ορίζοντα, στη ΝΔ έχει ανοίξει η συζήτηση για την «επόμενη μέρα».
Καίτοι είναι ακόμη πρόωρο ένα τέτοιο σενάριο, είναι σαφές πως αρκετοί στη Συγγρού προετοιμάζονται, φτιάχνουν προφίλ, χτίζουν συμμαχίες.
Μάλιστα, η επιλογή του πρωθυπουργού να «χρίσει» αντικαταστάτη» του στην έναρξη της συζήτησης επί της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στον Μάκη Βορίδη τροφοδότησε σενάρια περί «δαχτυλιδιού» ή πριμοδότησης του υπουργού Υγείας.
Τούτων δοθέντων, επειδή πλέον ο χρόνος στην πολιτική είναι εξαιρετικά σχετικός και πυκνός και, ως γνωστόν, η πολιτική είναι η τέχνη του προβλέπειν, ας δούμε τι μπορεί να μας ξημερώσει.
Μαύρο παρελθόν…
Ο κ. Μάκης Βορίδης και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης είναι πλέον κορυφαία στελέχη της ΝΔ.
Του ίδιου κόμματος, του οποίου ο πρώην αρχηγός, πριν μόλις μία πενταετία, έλεγε πως «δεν συνεργάζεται με τα άκρα», εννοώντας το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη.
Τέλος πάντων, η ΝΔ άλλαξε αρχηγό, συνεργάτης του νέου αρχηγού ήταν ο Τάκης Μπαλτάκος και πλέον το κόμμα της Συγγρού έχει αποκτήσει άλλα ιδεολογικά χαρακτηριστικά απ’ αυτά που παραδοσιακά είχε.
Σε κάθε περίπτωση, το δίδυμο Βορίδης-Γεωργιάδης όχι μόνο ανήκει στο κορυφαίο πολιτικό προσωπικό της βασικής κυβερνώσης παράταξης, αλλά «παίζει» και για την επόμενη μέρα.
Εκ πρώτης όψεως, εντυπωσιακό. Δύο άνθρωποι που προσχώρησαν στη ΝΔ πριν μόλις δύο χρόνια να φιγουράρουν στους «κορυφαίους» και ο ένας εξ αυτών να θεωρείται και «δελφίνος».
Ωστόσο, το θέμα είναι τι έκαναν έως πριν δύο χρόνια. Και αν άλλαξαν απόψεις από τα μικράτα τους ως σήμερα.
Και οι δύο έχουν συνδεθεί με ακροδεξιές, χουντικές και φασιστικές απόψεις, ενώ έχουν πολύ «βαρύ» παρελθόν.
Μόλις χθες, στη Βουλή, ο χρυσαυγίτης εισηγητής υπενθύμισε στον Μάκη Βορίδη πως πήγε στη Χρυσή Αυγή στα 33 του. Δηλαδή λίγα χρόνια αφότου είχε φωτογραφηθεί με ένα τσεκούρι, να γυρίζει γύρω από τη Νομική.
Σε ηλικία που δεν τον λες «παιδάκι», δηλαδή. Ήταν αρχηγός της χουντικής νεολαίας ΕΠΕΝ, με τις ευλογίες του πρωτεργάτη του πραξικοπήματος, Γιώργου Παπαδόπουλου, ενώ είχε διαδεχθεί στην ηγεσία της οργάνωσης τον προφυλακισμένο αρχηγό των νεοναζί, Νίκο Μιχαλολιάκο. Επίσης, ως αρχηγός του «Ελληνικού Μετώπου», καλλιέργησε φιλία και συγγενική σχέση ακόμη και με τον Γάλλο ακροδεξιό Λεπέν.
Και ο Άδωνις Γεωργιάδης, όμως, μπορεί να μην ανέβηκε στα ηγετικά κλιμάκια της Ακροδεξιάς, αλλά ακολουθούσε κατά πόδας. Έχει περάσει μία μόλις δεκαετία από τότε που ο Γεωργιάδης αποκτούσε αναγνωρισιμότητα, διαφημίζοντας βιβλία για τους αρχαίους Έλληνες, αλλά και τα πονήματα του χουντικού Γεωργαλά. Και μόλις πριν 9 χρόνια, την 1η Μαΐου του 2005, ο δικτάτορας Στυλιανός Παττακός του έστελνε ιδιόχειρο σημείωμα-αφιέρωση, στο οποίο τον αποκαλούσε «αξιότιμο φίλο».
… και «ξέπλυμα»
Καίτοι, λοιπόν, δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που Βορίδης και Γεωργιάδης ήταν ακροδεξιοί και δεν κρύβονταν, η ένταξή τους στο ΛΑΟΣ, αλλά και η πορεία του ΛΑΟΣ στο πολιτικό σκηνικό τους «ξέπλυνε». Εξελέγησαν βουλευτές υπό τη σκέπη του τότε πολιτικού μέντορά τους, Γιώργου Καρατζαφέρη. Υποστήριζαν ανοιχτά ρατσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις κατά των μεταναστών, μιλούσαν με τη γλώσσα του μίσους για τους «μετανάστες που μας παίρνουν τις δουλειές» και κάπως έτσι καθιερώθηκαν στο πολιτικό σκηνικό. Και όταν το ΛΑΟΣ «στρογγύλεψε» ορισμένες θέσεις του και βρέθηκε κυβερνητικός εταίρος σε «κυβέρνηση εθνικής ευθύνης», τα στελέχη αυτά «ξεπλύθηκαν» και, άμωμοι από το ακροδεξιό παρελθόν τους, παραδόθηκαν στις αγκάλες του κ. Σαμαρά πριν τις εκλογές του 2012, όταν η ΝΔ κήρυττε «πανστρατιά» για να κερδίσει. Για την ιστορία, στις πρώτες εκλογές του 2012 πήρε… 19%. Τέτοια «πανστρατιά», δηλαδή.
Ίδιοι κι απαράλλακτοι
Πλέον, η «συνιστώσα ΛΑΟΣ» της ΝΔ, όπως αποκαλούνται ειρωνικά οι Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης στην εσωκομματική κουζίνα της ΝΔ, «ξεχνούν» συνέχεια να αναφερθούν στις απόψεις που εξέφραζαν έως πριν 2-3 χρόνια και είναι σταθερά προσηλωμένοι στην υπεράσπιση της «μνημονιακής» πολιτικής. Ωστόσο, τέτοιες απόψεις δεν κρύβονται. Βγαίνουν στην επιφάνεια, ακόμη κι αν κάποιος θέλει να τις κρύψει.
Μιλώντας χθες ως «αντικαταστάτης του πρωθυπουργού» στη Βουλή, ο Μάκης Βορίδης έκλεισε την ομιλία του ως εξής: «έχουμε μαζί μας όλους τους καλούς Έλληνες». Σας θυμίζει κάτι αυτό; Ίσως τον διαχωρισμό του παρελθόντος: οι «πατριώτες» και τα «μιάσματα». Οι «καλοί» και οι «κακοί». Οι «δημοκράτες» και οι «κομμουνιστοσυμμορίτες».
Και μόνο αυτή η αναφορά Βορίδη, μπορεί να πείσει για το ότι ο υπουργός Υγείας πέρασε από το «μαύρο» περιθώριο της πολιτικής στην κεντρική σκηνή, αλλά απόψεις δεν άλλαξε.
Άλλωστε, για τις απόψεις του αυτές έπεισε ακόμη και πέρυσι: όταν σε συνέντευξή του, στις 25 Ιανουαρίου 2013, δήλωνε: «προσωπικά, παραμένω υπέρ της θανατικής ποινής σε ένα φιλοσοφικό και θεωρητικό επίπεδο».
Τις «μαύρες» απόψεις του τις έκρυψε επιμελώς για να χωρά στο κοστούμι ενός μεγάλου κόμματος και για να φτιάξει ηγετικό προφίλ κορυφαίου στελέχους προς μελλοντική αξιοποίηση. Αλλά γι’ αυτόν, υπάρχουν πάντα «καλοί» και «κακοί» Έλληνες. Και, «σε φιλοσοφικό επίπεδο», συνεχίζει να αμφισβητεί μία από τις βασικές κατακτήσεις του ευρωπαϊκού νομικού πνεύματος και των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κι όμως, έφτασε ψηλά. Και, δυστυχώς, κινδυνεύουμε να φτάσει ακόμη ψηλότερα. Είναι κι αυτό δηλωτικό της σκοτεινής Δημοκρατίας μας.
Πηγή: matrix24.gr