Quantcast
Channel: kapistri.blogspot.com
Viewing all articles
Browse latest Browse all 25924

Ο ορίζοντας της προεδρίας

$
0
0
 Λίγο πριν αναλάβει η Αθήνα την πέμπτη κατά σειρά προεδρία στην ΕΕ -υποβαθμισμένη και λόγω της Συνθήκης της Λισαβόνας και λόγω της υποτίμησης όλων των κοινοτικών θεσμών στη διαχείριση της Κρίσης της Ευρωζώνης-, ο ευρωπαϊκός ορίζοντας έχει ξεκαθαρίσει, με μια σταθερά και δύο μεταβλητές να κυριαρχούν στον ορίζοντα:

Σταθερότητα και συνέχεια θα είναι το στίγμα της πολιτικής του νέου Μεγάλου Συνασπισμού στο Βερολίνο στην Ευρωζώνη. Διορθωτικές κινήσεις που θα στοχεύουν στην απάλυνση των παρενεργειών της λιτότητας θα γίνουν στον βαθμό που δεν δεσμευουν τη Γερμανία με μη αντιστρέψιμο τρόπο σε μια ομοσπονδιακή δυναμική, χωρίς τις δικές της προδιαγραφές.
Την ίδια στιγμή, η Γαλλία βυθίζεται ξανά στην ύφεση, οι δημοσκοπήσεις δίνουν πρωτιά στην ακροδεξιά, στο Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν στις ευρωεκλογές. Βερολίνο και Βρυξέλλες πιέζουν τον Ολάντ για περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής περιστολής. Στη χειρότερη των περιπτώσεων η χώρα θα ζήσει κοινωνική έκρηξη και στην καλύτερη θα υπάρχει πρόβλημα νομιμοποίησης για την κυβέρνηση μετά την προβλεπόμενη εκλογική συντριβή των Σοσιαλιστών.
Σε παρόμοια, αν όχι χειρότερη, κατάσταση βρίσκεται η Ιταλία, καθώς τα μέτρα της κυβέρνησης Λέτα που κρίνονται ανεπαρκή και από τον νέο ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Ρέντσι έχουν διαμορφώσει εκρηκτική δυσαρέσκεια. Ο πρόεδρος της χώρας Ναπολιτάνο προειδοποίησε για τον κίνδυνο εξέγερσης.
Η σύγκρουση τρένων έχει δρομολογηθεί και το ατύχημα είναι μπροστά μας, χωρίς να μπορεί να προσδιορισθεί χρονικά: ή το Παρίσι και η Ρώμη, στο όνομα των ευρωπαϊκών συσχετισμών, θα πιέσουν τις κοινωνίες ακόμη περισσότερο, με απρόβλεπτες εσωτερικές αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις, ή οι πολιτικές ηγεσίες σε Ιταλία και Γαλλία θα αποφασίσουν μονομερώς να αποκλίνουν από τη δημοσιονομική ευταξία για να εκτονώσουν την ένταση και θα έλθουν σε σύγκρουση με τη συγκυβέρνηση Μέρκελ-Γκάμπριελ.
Ενα σκηνικό που μας στέλνει πίσω, στο 1992, όταν ξέσπασε η κρίση στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ERM, όταν οι εταίροι του Βερολίνου, στο όνομα της περιφρούρησης μιας σταθερής ισοτιμίας με το μάρκο, πλήρωναν την επιλογή αυτή με ύφεση, ανεργία, κοινωνική ένταση και πολιτική αποσταθεροποίηση. Τότε υπήρχε το κίνητρο τής με κάθε κόστος συμμετοχής στην ΟΝΕ. Σήμερα η ύπαρξη της Ευρωζώνης δεν αλλάζει τα δεδομένα της παντοδυναμίας της Γερμανίας, όπως ήλπιζαν οι Μιτεράν-Ντελόρ με το Μάαστριχτ.
kapopoulos@pegasus.gr

Viewing all articles
Browse latest Browse all 25924

Trending Articles